Фавеле - ево шта се НЕЋЕ видети у Рију!

Дивља насеља Рија де Жанеира су више забринула организаторе због имиџа који би могао да се "прикачи" Бразилу него због стварне опасности која прети у фавелама. Да ли су туристи безбедни?

Остали спортови 20.08.2016 | 23:00
Фавеле - ево шта се НЕЋЕ видети у Рију!
Кроз Рио де Жанеиро ће овог месеца проћи више од пола милиона туриста, али и више од 11 хиљада спортиста.

Организација највећег спортског догађаја, Олимпијских игара, поверена је граду који има велики број мана, али и велику вољу да покуша да се представи осталим земљама у што лепшем светлу и покуша да се такмичи са великим силама.

Бразил је пре само две године био организатор и Светског првенства у фудбалу, а мимо очију јавности прошли су протести незадовољних и сиромашних грађана. И овога пута то ће бити скрајнуто у други план. Знају и како...

У центру пажње ће бити велелепне плаже, фантастична церемонија, додела медаља, изненађења која спремају организатори, обарање рекорда, спортски догађаји из сата у сат, културни споменици Рија који су познати целом свету, Олимпијско село и насмејани такмичари.

Град из снова?

Посетиоцима и спортистима ће бити представљене само лепе стране Рија де Жанеира, који би требало и да осликава далеко сиромашнији остатак земље и града, а све је детаљно испланирано како се не би видела она свакодневица са којом се суочавају обични становници који живе у сиромаштву и беди.

Шта неће видети?

Криминал, алкохол, гладне, дрогу, лопове, корупцију, отпад, шверц, проституцију, децу са пушкама…

Све је то близу аеродрома на северној страни Рија. Међутим, градске и државне власти све су детаљно испланирале како би ружна страна овог града била у другом плану.

Било да се служите аутомобилом, градским превозом или на неки други начин покушавате да дођете до другог краја града где су смештени хотели – ни погледом на леву и десну страну нећете видети ништа сумњиво што нарушава идилу.

Високе зидине са обе стране пута крију праву истину Рија де Жанеира. Чак четвртина становништва овог великог града живи иза тог зида који је постављен како се не би виделе фавеле.

Званично саопштење гласило је да су то мере заштите од буке, али да ли је баш то било потребно људима који немају ни канализацију, струју, воду? Нису ни становници фавела наивни…

Налазе се практично на ободу Рија де Жанеира, и свакодневно се шире. Настале су још крајем 19. века и прво су биле место где су робови и избеглице градиле своје куће. Кућа на кући, тек од неколико десетина квадрата. У њима више не живе робови, него сиромашно становништво које је градило без дозвола, кажу и нису имали коме да се обрате, али не влада безакоње. Влада друга страна закона - банде.

Полиција је више пута покушавала да се обрачуна са криминалцима у дивљим насељима, али ретки су случајеви када су у томе успевали. Негде је смањена стопа насиља, негде није, а главни разлог за то је и корупција саме полиције.

Да ли је свака фавела иста и да ли у свакој вреба опасност? Не баш...

Да, већина фавела у Рио де Жанеиру је позната по "звецкању оружјем", свакодневним убиствима на улицама, изрешетаним кућама, доступној дроги на сваком кораку, али има и оних које су нешто другачије.

Пре свега захваљујући марљивости неких људи. Видигал, фавела на брду, је рецимо до пре десетак година било велико сметлиште, али је сада "зеленије" насеље.

Маре је део града који је био руиниран, али је захваљујући младима и њиховој љубави за уметношћу, постала алтернативна средина. Росиња, највећа фавела у јужном делу Рија, место је на које често долазе туристи и које није тако "озлоглашено" као некада.

У туристичким водичима које су добили посетиоци Олимпијских игара – има тек по која реч о овоме.

Званично, нико није издао упозорење посетиоцима да је забрањено посетити ове делове града, пре свега јер то не би било добро по сам имиџ за организаторима, али су у дивљим насељима све чешће полицијске рације. Већ су се појавиле прве информације о пљачкама на улицама, а занимљиво је рецимо и да је легендарни фудбалер Ривалдо упозорио људе да не долазе на Игре.

Донекле је (пре)порука да је најбоље избегавати ове делове града бар када носите нешто вредно код себе. Али, у данашње време, свако код себе има бар мобилни телефон, ако не и таблет...

Али, неки су отишли и даље од овога. Рецимо Олимпијски комитет Аустралије.

"Волимо Бразил и радујемо се Олимпијским играма у Рију у августу и знамо колико је било потребно да се организује овакво једно такмичење. Једва чекамо да се такмичимо против осталих земаља... АЛИ, шеф мисије нашег Комитета, Кити Чилер, одлучио је да су посете фавелама строго забрањене нашим олимпијцима због небезбедности. Водимо преко 400 спортиста и мислимо да је то немогуће извести, чак и са полицијом", казали су Аустралијанци.

Власти у Бразилу су за овај догађај у Рију одредили преко 85 хиљада полицајаца, што је двоструко више неко што их је било у Лондону, али ипак поручују да је срамотно оно што су урадили Аустралијанци. Оградили су се од фавела, али их то ипак боли...

"Људи још увек немају довољно добру представу о Рију и Бразилу. Превише драмите око тога", поручио је градоначелник Рија Едуардо Паес.

Да није у питању случајност и да се сам Бразил не плаши шта би могло да се деси када би спортиста или туриста прошетао озлоглашеним улицама у северном или јужном делу града – говори и то да је Олимпијско село изграђено далееееко одатле.

На западној страни града, у најбогатијем делу, километрима далеко од великог комплекса фавела - коју чине више мањих – Алемао.

Спортисти из читавог света биће смештени у најпросперитетнији део града који се зове Бара ди Тихука. И сви их редом уверавају да нема разлога да се плаше за своју безбедност.

Међутим, аналитичари наводе да је погрешно од Бразила што је сакрио фавеле од света и да то може да произведе само контраефекат по тамошње становништво. Ипак Олимпијске игре трају само неколико 16 дана. На крају није потпуна истина да у деловима града живе само криминалци, него и људи којима је недоступан лагоднији начин живота ком теже богатији делови града.

Велики број бразилских спортиста родио се у тим фавелама, део је бразилске културе, па је излишно причати колико сврсисходније би за Бразил било да је уместо заташкавања проблема – покушао да га реши из корена.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар