Тражене занатлије, али нико неће на занат

Здравствени радници, занатлије, информатичари, радници у туризму и електротехничари кадар су који би у БиХ најлакше требало да дође до посла јер су ова занимања дефицитарна и понуда послова била је већа од потражње у првој половини ове године.

Босна и Херцеговина 06.08.2016 | 07:45
Тражене занатлије, али нико неће на занат
Са друге стране, у области рачуноводства, административних услуга и менаџмента дошло је до "засићења", па трендови на тржишту рада говоре како је посао најтеже пронаћи у овим областима. Показало је ово истраживање портала "Посао.ба", специјализованог за ову област, а које је обухватило период од првих шест мјесеци 2016.

Према истим подацима, комерцијалисти, информатичари, менаџери, угоститељи и економисти, кадар су који су послодавци у БиХ за првих пола године највише тражили како би их запослили. Међутим, иако за занатлију посла има на готово сваком ћошку, њих једноставно нема.

Јовица Братић, директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске, каже како су трендови такви да то занимање за поједине људе представља срамоту, што је потпуно погрешно јер, како тврди, иде се према Западу, а занатлије су тамо на првом мјесту.

"Данас на тржишту имамо ситуацију да немамо занатлија, а потребно је само годину дана да се занат изучи. Родитељи гријеше у усмјеравању, говорећи дјеци да треба да уписују факултете за менаџере, портпароле и слично, а што су, према мом мишљењу, измишљене професије", прокоментарисао је Братић.

Сматра како би дјецу већ од четвртог и петог разреда основне школе требало опредјељивати и усмјеравати у правцу тржишта рада. "То би требало да буде обавеза школе. А школство данас и не комуницира са бироом за запошљавање. Требаће много времена да се ситуација код нас поправи", закључио је Братић.

С њим се сложио и Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, који је оцијенио да се наше школство не подудара с тржиштем рада, те да је најбитније труд уложити у усавршавање.

Иначе, када је територијална заступљеност у питању, највећи број огласа за посао, и то 30,6 одсто, односио се на подручје Сарајева, а затим од већих градова слиједе Бањалука, Мостар и Тузла.

Статистика истраживања показује како је укупан број огласа за првих пола године већи за пет одсто у односу на исти период прошле године, а оглашено је укупно 11.305 радних позиција, што је за 6,6 одсто више у односу на прва два квартала 2015. године.

Извор: Независне

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган

06.08.2016 06:42

За коју плате да људи раде? Сервисери аутомобила, камиона или машина треба да имају солидно знање, да су у прљавом, да тегле тешке ствари...и то све за 600-800 КМ...није нико луд...ето, нек клинци од тајкуна то раде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

06.08.2016 07:29

У насем друству се висе не враднује знање???Сад је вријеме ПОКЕМОНА тј сатане........!

Name

корк

06.08.2016 08:47

Какав сатана ста прицас цовјеце.Дај одрасти висе!

Name

артс

06.08.2016 06:57

Људи смијесни сте, није поента само имати посао, поента зивота је зивјети од свог рада. Вецина људи које знам раде а истовремено су на ивици да буду социјални слуцајеви. Сто би неки занатлија просипао вријеме овде ако је рад потпуно обезвриједјен?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

06.08.2016 07:10

Најбољи занат је бавити се политиком.па макар и бити одборник.нетреба никакво знање битно је да немас образа и знас красти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниња

06.08.2016 07:20

Џаба вам све сад се је.ите само без мене и многих других ја сам сје гдје сам хтјео и за другу државу радим послове и живим као ГРОФ , касно је сад за све !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедомир Цеткотовиц

06.08.2016 09:07

Овде готово и да нема економије кад погледас огласе за посао све се своди на кафане и тразење конобарица,аутопране и то је то,Друга варијанта је убацивање у овај големи паразитски апарат такозвани јавни сектор и дрзавна предузеца,министрства,,судове,опстине и слицно где само треба сједит 8 сати и ниста друго не радит и добит неку јадну и биједну плату која је за насе услове голема.Сва среца па су границе отворене и постоје неке нормалније земље где се мозе радит и зарадит

Name

рокки

06.08.2016 09:09

Добро је мени говорио стари: "Уци сколу да не морас радити"

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

06.08.2016 09:45

Није нико луд да ради за минималац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

07.08.2016 10:58

Могу код Каје и Слобе за 500 до 600 КМ радити.