Бизнисмени у Енглеској не љетују, већ купују све што стигну!

Кинези пазарили Вест Бромвич! Овог лета нове власнике добили и Евертон и Свонси!

Фудбал 07.08.2016 | 22:30
Бизнисмени у Енглеској не љетују, већ купују све што стигну!
Пара на пару иде. Најбогатија фудбалска лига на планети мамац је за бизнисмене и власнике крупног капитала са свих крајева света. Сви желе парче профита. И спремни су да уложе. Последњи пример је продаја Вест Бромвич Албиона.

Кинеска компанија Ђунђи Гуокаји Спортс Девелопмент постала је нови власник клуба из Бирмингема, након што је постигнут договор са Џеремијем Писом, досадашњим председником клуба. Пис се обратио навијачима на званичној интернет страници Вест Бромвича, истичући да је направљен најбољи потез за даљу будућност клуба.

"Верујем да ће ВБА сада моћи да напредује на здравим и одрживим основама", рекао је Писдок се његов наследник Гуочан Лаи постарао да пошаље поруку навијачима клуба.

"Први приоритет биће задржавања стабилне финансијске структуре клуба и његовог историјског наслеђа. Немам намеру да мењам етос Албиона", изјавио је Лаи.

Сума за коју је клуб продат остаје непозната, али се зна да је доскорашњи власник ВБА пре годину дана тражио 177.000.000 евра када је изразио жељу да прода популарне Врећице. Како наводе енглески медији, Пис (иначе познат по томе што се питао за све у клубу, па су на Хоторнсу тренери били управо то - тренери, не менаџери) кинеској компанији је оставио клуб без дуговања, за шта је најзаслужнија била његова строга финансијска политика пословања, а остаје да се види хоће ли нови инвеститори трошити новац као већина тимова Премијер лиге.

Овиме су настављене продаје енглеских клубова страним власницима, који су у претходних деценију и по преплавили Премијер лигу. Протекле сезоне, Евертон је добио новог власника, иранско-британског бизнисмена Фархада Моширија који је за 49.9% удела власништва морао да издвоји чак 235.000.000 евра.

Његов први потез био је уручење отказа тренеру Роберту Мартинезу и довођење Роналда Кумана из Саутемптона, који је за прелаз на Мерсисајд добио двоструко већу плату од дотадашње. Међутим, ни то није крај уласку страних власника у Премијер лигу.

Свонси је у протеклих месец дана добио нове газде, пошто су амерички бизнисмениЏејсон Левин и Стив Каплан за већински удео у клубу из Велса платили 130.000.000 евра. За разлику од Евертона који су под новим вођством најавили велика улагања у играчки кадар, у Свонсију се већ увелико шушка о проширењу стадиона Либерти, који би уместо тренутне 21.000 места убудуће могао да прими и преко 30.000 гледалаца.

У лиги у којој ће сваки од 20 тимова наредне сезоне за учешће зарадити између 100.000.000 и 175.000.000 евра, мотив за куповину клубова је очигледан...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар