Biznismeni u Engleskoj ne ljetuju, već kupuju sve što stignu!

Kinezi pazarili Vest Bromvič! Ovog leta nove vlasnike dobili i Everton i Svonsi!

Fudbal 07.08.2016 | 22:30
Biznismeni u Engleskoj ne ljetuju, već kupuju sve što stignu!
Para na paru ide. Najbogatija fudbalska liga na planeti mamac je za biznismene i vlasnike krupnog kapitala sa svih krajeva sveta. Svi žele parče profita. I spremni su da ulože. Poslednji primer je prodaja Vest Bromvič Albiona.

Kineska kompanija Đunđi Guokaji Sports Development postala je novi vlasnik kluba iz Birmingema, nakon što je postignut dogovor sa Džeremijem Pisom, dosadašnjim predsednikom kluba. Pis se obratio navijačima na zvaničnoj internet stranici Vest Bromviča, ističući da je napravljen najbolji potez za dalju budućnost kluba.

"Verujem da će VBA sada moći da napreduje na zdravim i održivim osnovama", rekao je Pisdok se njegov naslednik Guočan Lai postarao da pošalje poruku navijačima kluba.

"Prvi prioritet biće zadržavanja stabilne finansijske strukture kluba i njegovog istorijskog nasleđa. Nemam nameru da menjam etos Albiona", izjavio je Lai.

Suma za koju je klub prodat ostaje nepoznata, ali se zna da je doskorašnji vlasnik VBA pre godinu dana tražio 177.000.000 evra kada je izrazio želju da proda popularne Vrećice. Kako navode engleski mediji, Pis (inače poznat po tome što se pitao za sve u klubu, pa su na Hotornsu treneri bili upravo to - treneri, ne menadžeri) kineskoj kompaniji je ostavio klub bez dugovanja, za šta je najzaslužnija bila njegova stroga finansijska politika poslovanja, a ostaje da se vidi hoće li novi investitori trošiti novac kao većina timova Premijer lige.

Ovime su nastavljene prodaje engleskih klubova stranim vlasnicima, koji su u prethodnih deceniju i po preplavili Premijer ligu. Protekle sezone, Everton je dobio novog vlasnika, iransko-britanskog biznismena Farhada Moširija koji je za 49.9% udela vlasništva morao da izdvoji čak 235.000.000 evra.

Njegov prvi potez bio je uručenje otkaza treneru Robertu Martinezu i dovođenje Ronalda Kumana iz Sautemptona, koji je za prelaz na Mersisajd dobio dvostruko veću platu od dotadašnje. Međutim, ni to nije kraj ulasku stranih vlasnika u Premijer ligu.

Svonsi je u proteklih mesec dana dobio nove gazde, pošto su američki biznismeniDžejson Levin i Stiv Kaplan za većinski udeo u klubu iz Velsa platili 130.000.000 evra. Za razliku od Evertona koji su pod novim vođstvom najavili velika ulaganja u igrački kadar, u Svonsiju se već uveliko šuška o proširenju stadiona Liberti, koji bi umesto trenutne 21.000 mesta ubuduće mogao da primi i preko 30.000 gledalaca.

U ligi u kojoj će svaki od 20 timova naredne sezone za učešće zaraditi između 100.000.000 i 175.000.000 evra, motiv za kupovinu klubova je očigledan...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar