Видео: Берлускони продао Милан за 740 милиона €!

Крај ере Берлусконија - Милан купују Кинези! После три деценије владавине Миланом, контроверзни, харизматични, "луди" Силвио Берлускони је одлучио да клуб преда у руке Кинезима.

Фудбал 05.08.2016 | 19:30
Видео: Берлускони продао Милан за 740 милиона €!
Крај једне ере! Крај ере Силвија Берлусконија у Фудбалском клубу Милан.

Берлускони је до данас био власник 99,93 одсто акција клуба. Договорио је продају већинског дела акција ФК Милан кинеском конзорцијуму за 740 милиона евра, а уговор ће бити реализован до краја 2016. године, кад две стране добију потребне дозволе од италијанских и кинеских власти.

Кинески конзорцијум, на чијем је челу бизнисмен Јохонг Ли, преузео је на себе обавезу да измири дуг од 220 милиона евра, као и да у наредне три године уложи 350 милиона евра у јачање клуба и играчког кадра.

"Дао сам клуб у руке онима за којем мислим да могу да га подигну, врате на старе стазе славе", изјавио је Берлускони недавно.

Берлускони је за време своје тридесетогодишње владавине клубом (уз повремене кратке паузе) направио од Милана европског и светског гиганта.

Од Милана је успео да направи клуб који је парирао Јувентусу, успео је да помери центар италијанског фудбала из Рима и Торина у Милано, доводио је вансеријске играче, освајао трофеје у Италији, владао је Европом... Милан је био и први клуб из Италије чија је утакмица директно преношена на државној телевизији и тако је стекао велику популарност на Далеком истоку.

Бивши медијски магнат и италијански премијер својом моћи (у сваком смислу) успевао је да доводи играче не питајући за цену: Руд Гулит, Марко ван Бастен, Франк Рајкард, Кларенс Седорф, Звонимир Бобан, Дејан Савићевић, да не помињемо италијанске фудбалере (мада неке морамо): Паоло Малдини, Алесандро Костакурта, Мауро Тасоти, Франко Барези, Пипо Инзаги, Андреа Пирло, као и тренере: Нерео Роки (отац "катанаћа"), Ђовани Трапатони, Ариго Саки, Фабио Капело, Карло Анћелоти...

Берлускони је дошао у Милан 1986. године, а од тада до данас Милан је освојио чак 28 трофеја.



Био је Милан првак Италије и пре Берлусконија - седам пута, али је, рецимо, последње две титуле освојио у сезонама 1967/68. и 1978/79. А онда је уследила доминација Милана, не само на "чизми", већ и у Европи. Милан је у Берлусконијевој ери освојио 11 титула првака Италије, а што се тиче трофеја намењеног најбољем у Европи, на већ раније две, додао је још пет.

Ипак, последњих година Милан није ни сенка тог клуба, тог великана, гиганта којег су се сви плашили. Прошлу сезону завршио је тек или једва на седмом месту, остао је без прилике да игра у Европи.... Последње три сезоне Милан није успео да буде међу првих шест у Серији А, што је најгори низ у историји клуба.

Паоло Малдини, апсолутни рекордер по броју утакмица у дресу Милана (902), човек који је играо 24 сезоне у овом клубу и подигао чак 26 трофеја(!) сматра да је било неизбежно да Берлускони прода клуб.

"Није ми лако да гледам овакав Милан. Рођен сам у Милану и све што ми је требало нашао сам у овом граду и у овом клубу", рекао је Малдини, који се 2009. године повукао из фудбала. Он је био део легендарне одбране Милана са Франком Барезијем и Алесандром Костакуртом. Обојица су дуго били у Милану - Костакурта 21 годину, Барези 20.

"Сада је право време да Берлускони прода клуб. Више не жели да инвестира свој новац и нема више времена да се посвети клубу као некада. Али, знам да ће Милан увек бити у његовом срцу - он стварно воли овај клуб. Али, време је да се повуче", изјавио је Малдини пре неколико дана.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар