"Шуме Српске" дугују општинама 8,6 мил. КМ

Јавно предузеће “Шуме Републике Српске” на име накнада за експлоатацију шума општинама дугују 8,6 милиона марака. Нередовне уплате посебно су угрозиле општинске буџете, а због цјелокупне ситуације најављене су и тужбе.

Република Српска 05.08.2016 | 19:00
"Шуме Српске" дугују општинама 8,6 мил. КМ
Јавно предузеће “Шуме Републике Српске” општини Пале дугује 440 хиљада марака на име накнада за сјечу шуме на овој територији.

“То знатно утиче на права наших грађана и на квалитет живота, али ми ћемо искористити сва правна средства да те финансије наплатимо. Имамо јасну потврду из предузећа “Шуме Републике Српске” да су у врло тешкој финансијској ситуацији, да им касне плате и сва остала потраживања према добављачима и самим тим касни исплата и општинама. Уколико не будемо могли све наплатити ми ћемо морати тужити предузеће”, поручио је начелник општине Пале Миодраг Ковачевић.

Нередовне уплате створиле су и проблеме у општини Соколац. Дуговање предузећа “Шуме Републике Српске” тренутно износе око 400 хиљада марака, односно осам одсто од укупног општинског буџета.

Начелник Милован Бјелица сматра да је проблем политичке природе.

“Ово је велики проблем за све локалне заједнице. Код већине је у питању политика што се тиче предузећа “Шуме Републике Српске” и локални моћници. У Сокоцу је случај да је предсједник Општинског одбора СНСД-а наредио директору Шумског газдинства да не врши плаћања према општини Соколац, а наређено му је да прима нове раднике сваки дан”, тврди начелник Бјелица.

У општини Соколац поручују да наплата није једини проблем који имају са предузећем “Шуме Републике Српске”. Тврде, врши се прекомјерна сјеча у овој општини, а да се притом и не поштују наредбе ресорног министарства које је наложило предузећу да се спроведу потребне мјере заштите шума, најприје због појаве сушења јачег интензитета.

“Хитно је потребна ревизија рада у “Шумама Републике Српске”, нарочито на подручју Шумског газдинства “Романија” и позивам све контролне институције, од инспекција, до МУП-а, СИПЕ, да дођу на Соколац и утврде шта се ради”, поручио је Бјелица.

Због несарадње надлежног предузећа са локалном заједницом и непоштовања обавеза преузетих приликом цертификације шума, општина Соколац упутила је жалбу у централу надлежне међународне мреже ФСЦ у Бону. На реду су и тужбе, а како је најављено исти корак слиједиће и бројне општине у Српској, којима су нарушени буџети због неисплаћених накнада за сјечу шуме.



БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јао

05.08.2016 17:38

Љепоте, одлицна вијест. Миле краљу,саху,султане,царе,..само настави!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОС

05.08.2016 19:04

БАМДА,ДА ВИДИТЕ У ФОЦИ СТА РАДИ СПОМЕНКО И ДНС.КРИМОСО,ДОЛЕ БАНДА ПОКВАРЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.Н.

05.08.2016 19:48

Ристо 10 %

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.Н.

05.08.2016 20:14

ЦИЦКО ЈЕ 100 % УПАВУ....НЕКА ПРОВЈЕРИ НЕКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

05.08.2016 20:16

АЛООО ЛАКТАСКА, СОКОЛАЦКА И МРКОЊИЦКА БАНДО НЕЦЕ ТО МОЦИ ТАКО ВИСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шумар

05.08.2016 21:32

Наравно да је то политика све. Шумско газдинство неуплати општини што ју следује и каже тамо су неспособни људи. Видите у Кнежеву је дир.шум.газдинства Чедо Вуковић који неиспуњава услове да буде директор али јесте зато што га штити политика. Потписује се као инж.шумарства а моја баба зна више о шумарству од њега. То је човјек за којег цјели град зна да је био ватрогасац. Покуповао школе и ето ти га начелник, директор, посланик ма способан за све. Јадни смо ми само!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сумар

06.08.2016 06:51

Пази,сумари и остала сумска дивљац се баве политиком.То се не зове политика него КРИМИНАЛ.На овим просторима не постоје политицари,него маријонете у слузби страних моцника. Поново исто питање за тзв власт. Кад мислите конфискованом домацину вратити његову суму. Па онда сијеците и продајте сто вам остане. Мислим на васу дједовину,цацевину сто вам је КПЈ додијелила тудје тј ОТЕТО.ПРОКЛЕТО.....

Name

Драган

06.08.2016 06:48

"Поштени" социјалисти воде коло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА ЗОВЕ

06.08.2016 10:39

СНСД Соколац успоставио организовану групу за малверзације у Шумском газдинству Романија Соколац у саставу: 1. Чоловић Мирко 2. Дангубић Раде 3. Боровина Бојо 4. Голијан Јован 5. Радић Ђорђе 6. Тошић Далибор 7. Абазовић Зоран Ова група има задатак да обезбиједи средства за правну заститу криминалаца из СНСД. У првој половини 2016.године по расположивој документацији посјекли су 95000 метара кубних шумско-дрвних сортимената гдје је вецином категорисано као целулоза. Добри познаваоци прилика у ШГ "Романија" тврде да је још 100000 метара кубних посјечено без икакве евиденције, сто знаци да це у овој години бити посјецено /сто на папире сто без папира/ измедју 300000 и 400000 метара кубних сумско-дрвних сортимената. Да напоменемо, дозвољени сјечиви етат за ову годину износи око 100000 метара кубних. Да би прикрили криминал ова организована криминална група је кренула у куповину појединаца путем додјеле градје, незаконитим запославањем кандидата за предстојеце локалне изборе у ШГ "Романија" Соколац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умрите

06.08.2016 11:37

Дјикани

Name

Николас

06.08.2016 21:22

Постовани господине нацелнице посто нисам у могуцности да лицно уцествујем у борби против удрузене злоцинацке сумске мафије и од раније познатих криминалаца и профитера који су годинама вјесто прикривали своја дјела униставајуци и пљацкајуци све сто им додје под руку уз онога који има исти карактер и циљ као и његови сљедбеници под једном увијек истом паролом да нас увијек бране од оних који хоце да нас унисте у тој лазној улози спасиоца годинама Додик и његови сљедбеници унистисе и опљацкасе све сто је народ сацувао и створијо.Подрзавам твоје напоре и борбу против плаценика издајника и пљацкаса и предлазем да се упути апел свим дрзавним институцијама како би спасили природу природна добра самим тим ресурсе,привреду,економију и Републику Српску. Последњи позив народу да свим својим располозивим средствима,информацијама и радњама удјемо у заврсне борбе против издајника,пљацкаса и изрода који су притисли напацени и избезумљени народ и Републику Српску. С вјером у Бога и Правду до побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

По плану

07.08.2016 12:18

Миле ти знас цију подрску имас,идемо даље, по плану.