"Šume Srpske" duguju opštinama 8,6 mil. KM

Javno preduzeće “Šume Republike Srpske” na ime naknada za eksploataciju šuma opštinama duguju 8,6 miliona maraka. Neredovne uplate posebno su ugrozile opštinske budžete, a zbog cjelokupne situacije najavljene su i tužbe.

Republika Srpska 05.08.2016 | 19:00
"Šume Srpske" duguju opštinama 8,6 mil. KM
Javno preduzeće “Šume Republike Srpske” opštini Pale duguje 440 hiljada maraka na ime naknada za sječu šume na ovoj teritoriji.

“To znatno utiče na prava naših građana i na kvalitet života, ali mi ćemo iskoristiti sva pravna sredstva da te finansije naplatimo. Imamo jasnu potvrdu iz preduzeća “Šume Republike Srpske” da su u vrlo teškoj finansijskoj situaciji, da im kasne plate i sva ostala potraživanja prema dobavljačima i samim tim kasni isplata i opštinama. Ukoliko ne budemo mogli sve naplatiti mi ćemo morati tužiti preduzeće”, poručio je načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević.

Neredovne uplate stvorile su i probleme u opštini Sokolac. Dugovanje preduzeća “Šume Republike Srpske” trenutno iznose oko 400 hiljada maraka, odnosno osam odsto od ukupnog opštinskog budžeta.

Načelnik Milovan Bjelica smatra da je problem političke prirode.

“Ovo je veliki problem za sve lokalne zajednice. Kod većine je u pitanju politika što se tiče preduzeća “Šume Republike Srpske” i lokalni moćnici. U Sokocu je slučaj da je predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a naredio direktoru Šumskog gazdinstva da ne vrši plaćanja prema opštini Sokolac, a naređeno mu je da prima nove radnike svaki dan”, tvrdi načelnik Bjelica.

U opštini Sokolac poručuju da naplata nije jedini problem koji imaju sa preduzećem “Šume Republike Srpske”. Tvrde, vrši se prekomjerna sječa u ovoj opštini, a da se pritom i ne poštuju naredbe resornog ministarstva koje je naložilo preduzeću da se sprovedu potrebne mjere zaštite šuma, najprije zbog pojave sušenja jačeg intenziteta.

“Hitno je potrebna revizija rada u “Šumama Republike Srpske”, naročito na području Šumskog gazdinstva “Romanija” i pozivam sve kontrolne institucije, od inspekcija, do MUP-a, SIPE, da dođu na Sokolac i utvrde šta se radi”, poručio je Bjelica.

Zbog nesaradnje nadležnog preduzeća sa lokalnom zajednicom i nepoštovanja obaveza preuzetih prilikom certifikacije šuma, opština Sokolac uputila je žalbu u centralu nadležne međunarodne mreže FSC u Bonu. Na redu su i tužbe, a kako je najavljeno isti korak slijediće i brojne opštine u Srpskoj, kojima su narušeni budžeti zbog neisplaćenih naknada za sječu šume.



BN televizija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Jao

05.08.2016 17:38

Ljepote, odlicna vijest. Mile kralju,sahu,sultane,care,..samo nastavi!!

ODGOVORITE
Name

MILOS

05.08.2016 19:04

BAMDA,DA VIDITE U FOCI STA RADI SPOMENKO I DNS.KRIMOSO,DOLE BANDA POKVARENA

ODGOVORITE
Name

N.N.

05.08.2016 19:48

Risto 10 %

ODGOVORITE
Name

N.N.

05.08.2016 20:14

CICKO JE 100 % UPAVU....NEKA PROVJERI NEKO

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

05.08.2016 20:16

ALOOO LAKTASKA, SOKOLACKA I MRKONJICKA BANDO NECE TO MOCI TAKO VISE.

ODGOVORITE
Name

šumar

05.08.2016 21:32

Naravno da je to politika sve. Šumsko gazdinstvo neuplati opštini što ju sleduje i kaže tamo su nesposobni ljudi. Vidite u Kneževu je dir.šum.gazdinstva Čedo Vuković koji neispunjava uslove da bude direktor ali jeste zato što ga štiti politika. Potpisuje se kao inž.šumarstva a moja baba zna više o šumarstvu od njega. To je čovjek za kojeg cjeli grad zna da je bio vatrogasac. Pokupovao škole i eto ti ga načelnik, direktor, poslanik ma sposoban za sve. Jadni smo mi samo!

ODGOVORITE
Name

re sumar

06.08.2016 06:51

Pazi,sumari i ostala sumska divljac se bave politikom.To se ne zove politika nego KRIMINAL.Na ovim prostorima ne postoje politicari,nego marijonete u sluzbi stranih mocnika. Ponovo isto pitanje za tzv vlast. Kad mislite konfiskovanom domacinu vratiti njegovu sumu. Pa onda sijecite i prodajte sto vam ostane. Mislim na vasu djedovinu,cacevinu sto vam je KPJ dodijelila tudje tj OTETO.PROKLETO.....

Name

Dragan

06.08.2016 06:48

"Pošteni" socijalisti vode kolo...

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA ZOVE

06.08.2016 10:39

SNSD Sokolac uspostavio organizovanu grupu za malverzacije u Šumskom gazdinstvu Romanija Sokolac u sastavu: 1. Čolović Mirko 2. Dangubić Rade 3. Borovina Bojo 4. Golijan Jovan 5. Radić Đorđe 6. Tošić Dalibor 7. Abazović Zoran Ova grupa ima zadatak da obezbijedi sredstva za pravnu zastitu kriminalaca iz SNSD. U prvoj polovini 2016.godine po raspoloživoj dokumentaciji posjekli su 95000 metara kubnih šumsko-drvnih sortimenata gdje je vecinom kategorisano kao celuloza. Dobri poznavaoci prilika u ŠG "Romanija" tvrde da je još 100000 metara kubnih posječeno bez ikakve evidencije, sto znaci da ce u ovoj godini biti posjeceno /sto na papire sto bez papira/ izmedju 300000 i 400000 metara kubnih sumsko-drvnih sortimenata. Da napomenemo, dozvoljeni sječivi etat za ovu godinu iznosi oko 100000 metara kubnih. Da bi prikrili kriminal ova organizovana kriminalna grupa je krenula u kupovinu pojedinaca putem dodjele gradje, nezakonitim zaposlavanjem kandidata za predstojece lokalne izbore u ŠG "Romanija" Sokolac.

ODGOVORITE
Name

Umrite

06.08.2016 11:37

Djikani

Name

Nikolas

06.08.2016 21:22

Postovani gospodine nacelnice posto nisam u mogucnosti da licno ucestvujem u borbi protiv udruzene zlocinacke sumske mafije i od ranije poznatih kriminalaca i profitera koji su godinama vjesto prikrivali svoja djela unistavajuci i pljackajuci sve sto im dodje pod ruku uz onoga koji ima isti karakter i cilj kao i njegovi sljedbenici pod jednom uvijek istom parolom da nas uvijek brane od onih koji hoce da nas uniste u toj laznoj ulozi spasioca godinama Dodik i njegovi sljedbenici unistise i opljackase sve sto je narod sacuvao i stvorijo.Podrzavam tvoje napore i borbu protiv placenika izdajnika i pljackasa i predlazem da se uputi apel svim drzavnim institucijama kako bi spasili prirodu prirodna dobra samim tim resurse,privredu,ekonomiju i Republiku Srpsku. Poslednji poziv narodu da svim svojim raspolozivim sredstvima,informacijama i radnjama udjemo u zavrsne borbe protiv izdajnika,pljackasa i izroda koji su pritisli napaceni i izbezumljeni narod i Republiku Srpsku. S vjerom u Boga i Pravdu do pobjede.

ODGOVORITE
Name

Po planu

07.08.2016 12:18

Mile ti znas ciju podrsku imas,idemo dalje, po planu.