Бактерије на лицима избријаних мушкараца

На глатко избријаним лицима мушкараца чешће се могу наћи бактерије отпорне на антибиотике, него код мушкараца са брадом, истичу истраживачи са лондонског универзитета.

Здравље 05.08.2016 | 16:42
Бактерије на лицима избријаних мушкараца
На глатко избријаним лицима мушкараца чешће се могу наћи бактерије отпорне на антибиотике, него код мушкараца са брадом, истичу истраживачи са лондонског универзитета. Они су тестирали узорке са лица 408 брадатих и обријаних испитаника и при том установили да, код обријаних мушкараца постоји троструко већа могућност да на образима "носе" метицилин резистентну бактерију. На кожи образа могу да се нађу и колоније златног стафилокока, бактерије која доводи до инфекције коже и дисајних путева.

- Разлог за овакву појаву крије се у микро огреботинама које настају бријањем, а представљају идеалну подлогу за насељавање и развој бактерија. Ово је врло важно сазнање за будућа истраживања, јер су постојећи антибиотици све мање делотворни, а бактерије отпорне на антибиотике годишње у свету убију чак 700.000 особа, нагласио је др Адам Робертс, микробиолог из истраживачког тима.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар