"Одржавање хигијене" које може изазвати рак

Жене које испирају вагину су у двоструко већем ризику од рака јајника, показала је нова студија Националног института за здравље животне средине у САД.

Здравље 05.08.2016 | 16:40
"Одржавање хигијене" које може изазвати рак
То је прва студија која повезује ризик од рака јајника с хигијенским третманом којим се данас служе милиони жена. Разлог због ког је тако тек треба да се утвди.

Познато је само да се испирањем вагине иригатором и сличним помагалима испирају добре бактерије које одржавају Пх вредност слузокоже и подстиче стварање штетних бактерија, које могу довести до гљивичне инфекције, која затим може захватити материцу, јајнике и јајоводе.

Испирање је раније повезано са запаљенском болешћу карлице, ектопичним трудноћама, раком материце, смањеном плодношћу и сексуално преносивим болестима.

Упркос таквим резултатима и препорукама гинеколога да жене одустану од ове праксе, чак 25 одсто њих, старости између 15 и 44 године, испира вагину.

У истраживању које је започето 2003. учествовала је 41.000 жена из САД и Порторика. Свака од њих имала је сестру оболелу од рака дојке, али су биле потпуно здраве када су се придружиле истраживању.

У јулу 2014. код 154 је откривен рак јајника. Жене које су редовно испирале вагину током године у којој је започета студија биле су у готово два пута већем ризику да оболе од рака.

Повезаност је била још израженија када су истраживачи проучили само оне случајеве код којих није било гена изазивача рака дојке у породици.

Ипак, потребно је још истраживања како би се утврдила повезаност. Кларис Вајнберг, вођа нове студије, каже да “постоји много разлога да се избегава испирање вагине, а ниједан који га подржава”.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар