Организују славље за покој своје душе!

Несвакидашња најава брачног пара Марић из Појезине код Дервенте. Желе да једно друго, за живота, достојно "испрате" на онај свет

Република Српска 05.08.2016 | 13:55
Организују славље за покој своје душе!
Драгица (65) и Драган (61) Марић, брачни пар из дервентског села Појезина, привели су крају организацију "задушне вечере", којом желе да једно друго, за живота, достојно и са љубављу "испрате" на онај свет?! Задушно славље је најављено за суботу, 20. августа, а осим родбини и пријатеља позивница је упућена и многобројним новинарским екипама.

Да дође на њихову "задушну вечеру", позивница је упућена и репортеру "Новости", са тачно назначеним протоколом овог, не само у вишевековној историји Срба, несвакидашњег случаја.

"Драган и Драгица из Појезине желе да себи за свог живота организују задушну вечеру уз присуство више телевизијских кућа, фото-репортера и новинара", стоји у позивници Марића.

Протоколом су, како је наведено у намери да увеличају њихово славље, предвиђена три кључна детаља: пријем званица предвиђен испред породичне куће Марића у Појезини, потом следи обилазак њихове већ подигнуте спомен-костурнице на месном гробљу, а "задушна вечера" биће организована у ресторану.



"Тим поводом желимо да увеличате наше славље, које ће се одржати 20. августа 2016. године, с почетком у 20 часова, у ресторану "Центар" у Осињи", наведено је у позивници Марића, уз молбу да се благовремено потврди долазак, "ради резервације одређеног броја места".

Нема сумње да још многи детаљи и мотиви завређију пажњу новинара и јавности, које ће, евентуално, докучити на сам дан "прославе" Марића. Ипак, "Новости" сазнају да је Драганова супруга Драгица из Новог Сада, где су се и упознали, и од 2000. године су у складној брачној заједници. Немају деце.

"Драго и Драгица се неизмерно воле и поштују. Све су припремили не желећи да родбини и комшијама стварају трошкове на сам дан и после сахране. Зато и припремају своју "задушну вечеру" за живота, као што су гробницу и све остало припремили. Још неретко у шали кажу да би највише волели да заједно, у истом трену, оду са овог света. А, у свакој шали има и мало збиље", кажу за наш лист пријатељи Марића.



ЗАДУШНИЦЕ

Српска православна црква до сада није излазила у јавност са ставовима о "задушним слављима" пре смрти.

Даће, односно задушни оброк, нуђење јела и пића за покој душе умрлог, обичаји су из претхришћанских времена, али су се очували и у хришћанству. Задушнице могу бити ускршње, петровске, великогоспојинске, божићне, а негде и јесење - митровске или "велике" задушнице.

НИСУ ЈЕДИНИ

Задушно славље које Марићи себи организују за живота чак се не може назвати ни ретком појавом, пошто до сада није забележен ниједан такав случај. Барем не у јавности. Истина, препричава се да је, наводно, још 2000. године у Санчанима, надомак Приједора, извесни брачни пар уприличио себи овакво славље, у присуству деце, кумова, рођака и пријатеља. Од тада је протекло 16 година и, наводно, тај брачни пар је и данас у животу. Међутим, приједорска "фешта" је остала непознаница за ширу јавност пошто је нису пропратили медији.

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пендула

05.08.2016 15:50

Да није смјесно било би залосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

клагнф.

05.08.2016 21:09

Пољезина..опет из пољезине

ОДГОВОРИТЕ