Organizuju slavlje za pokoj svoje duše!

Nesvakidašnja najava bračnog para Marić iz Pojezine kod Dervente. Žele da jedno drugo, za života, dostojno "isprate" na onaj svet

Republika Srpska 05.08.2016 | 13:55
Organizuju slavlje za pokoj svoje duše!
Dragica (65) i Dragan (61) Marić, bračni par iz derventskog sela Pojezina, priveli su kraju organizaciju "zadušne večere", kojom žele da jedno drugo, za života, dostojno i sa ljubavlju "isprate" na onaj svet?! Zadušno slavlje je najavljeno za subotu, 20. avgusta, a osim rodbini i prijatelja pozivnica je upućena i mnogobrojnim novinarskim ekipama.

Da dođe na njihovu "zadušnu večeru", pozivnica je upućena i reporteru "Novosti", sa tačno naznačenim protokolom ovog, ne samo u viševekovnoj istoriji Srba, nesvakidašnjeg slučaja.

"Dragan i Dragica iz Pojezine žele da sebi za svog života organizuju zadušnu večeru uz prisustvo više televizijskih kuća, foto-reportera i novinara", stoji u pozivnici Marića.

Protokolom su, kako je navedeno u nameri da uveličaju njihovo slavlje, predviđena tri ključna detalja: prijem zvanica predviđen ispred porodične kuće Marića u Pojezini, potom sledi obilazak njihove već podignute spomen-kosturnice na mesnom groblju, a "zadušna večera" biće organizovana u restoranu.



"Tim povodom želimo da uveličate naše slavlje, koje će se održati 20. avgusta 2016. godine, s početkom u 20 časova, u restoranu "Centar" u Osinji", navedeno je u pozivnici Marića, uz molbu da se blagovremeno potvrdi dolazak, "radi rezervacije određenog broja mesta".

Nema sumnje da još mnogi detalji i motivi zavređiju pažnju novinara i javnosti, koje će, eventualno, dokučiti na sam dan "proslave" Marića. Ipak, "Novosti" saznaju da je Draganova supruga Dragica iz Novog Sada, gde su se i upoznali, i od 2000. godine su u skladnoj bračnoj zajednici. Nemaju dece.

"Drago i Dragica se neizmerno vole i poštuju. Sve su pripremili ne želeći da rodbini i komšijama stvaraju troškove na sam dan i posle sahrane. Zato i pripremaju svoju "zadušnu večeru" za života, kao što su grobnicu i sve ostalo pripremili. Još neretko u šali kažu da bi najviše voleli da zajedno, u istom trenu, odu sa ovog sveta. A, u svakoj šali ima i malo zbilje", kažu za naš list prijatelji Marića.



ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva do sada nije izlazila u javnost sa stavovima o "zadušnim slavljima" pre smrti.

Daće, odnosno zadušni obrok, nuđenje jela i pića za pokoj duše umrlog, običaji su iz prethrišćanskih vremena, ali su se očuvali i u hrišćanstvu. Zadušnice mogu biti uskršnje, petrovske, velikogospojinske, božićne, a negde i jesenje - mitrovske ili "velike" zadušnice.

NISU JEDINI

Zadušno slavlje koje Marići sebi organizuju za života čak se ne može nazvati ni retkom pojavom, pošto do sada nije zabeležen nijedan takav slučaj. Barem ne u javnosti. Istina, prepričava se da je, navodno, još 2000. godine u Sančanima, nadomak Prijedora, izvesni bračni par upriličio sebi ovakvo slavlje, u prisustvu dece, kumova, rođaka i prijatelja. Od tada je proteklo 16 godina i, navodno, taj bračni par je i danas u životu. Međutim, prijedorska "fešta" je ostala nepoznanica za širu javnost pošto je nisu propratili mediji.

(Večernje novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pendula

05.08.2016 15:50

Da nije smjesno bilo bi zalosno!

ODGOVORITE
Name

klagnf.

05.08.2016 21:09

Poljezina..opet iz poljezine

ODGOVORITE