Игре почињу – може ли Србија до рекорда?!

Прве Олимпијске игре на тлу Јужне Америке, 31. по реду, почињу у Рио де Жанеиру, уз учесће више од 11.000 спортиста из 206 националних олимпијских комитета.

Остали спортови 05.08.2016 | 18:45
Игре почињу – може ли Србија до рекорда?!
Међу њима је и Србија, са 103 спортисте и жељом да се "нападне" рекордан број медаља, што према прогнозама не би требало да буде проблем, с обзиром на то да је досадашњи рекорд од четири медаље (злато, сребро и две бронзе) постављен пре четири године у Лондону.

Српски тим цетврти пут под тим именом уцествује на Играма, све је поцело 1912. године у Стокхолму, а после периода у Краљевини Југославији, СФРЈ, СРЈ и СЦГ, Србија се поново као самостална држава појавила у Пекингу 2008. године.

"Ми смо дошли као тим, као фамилија, да подржимо једни друге и представимо земљу на најбољи начин. Сви овде су врхунски спортисти с феноменалним каријерама и увек су давали све од себе. Ако буду тако наставили, а сигуран сам да хоће, ово ће бити успешне Игре. Не бих да прогнозирамо, желим им да уживају и да буду здрави", рекао је на званичној конференцији за медије председник ОКС, легендарни кошаркаш Владе Дивац, освајац две сребрне олимпијске медаље током играчке каријере.

Највећи адути српског тима у Рију свакако су најбољи тенисер света Новак Ђоковић, затим светски и европски шампиони ватерполисти, атлетичарка Ивана Шпановић, кајакаши Марко Новаковић и Небојша Грујић, рвач Давор Штефанек, стрелци предвођени Иваном Максимовић и Андреом Арсовић, љубимци нације кошаркаси, кошаркасице.......

"Сви смо на истом задатку и у истом тиму и узбуђени смо што ћемо се наредних неколико недеља борити за медаље. Привилегија је учестовати на ОИ, ја сам трећи пут на Играма, у Пекингу сам освојио бронзу, а у Лондону ми је измакла медаља. Једном у четири године моĹете да осетите јединство свих спортиста, 10.000 људи је у Олимпијском селу, сви заједно једу, то је посебна ствар. Радујем се Играма, то је један од највећих циљева у години и злато би било велико достигнуће. Увек играм срцем за своју земљу, ОИ су веће од свега, део сте олимпијске породице и радујемо се да видимо како ћемо да прођемо", поручио је Ђоковић.

На Играма у Рију спортисти ће се такмичити у укупно 306 дисциплина, у 28 спортова, међу којима су и рагби 7, који дебитује на олимпијском турниру и голф, повратник после 112 година.

Сем у Рију, где ће се такмичење одвијати на 33 борилишта, Игре ће се одржати у још пет градова, прецизније фудбалске турнир јер ће се утакмице играти и у Сао Паулу, Бело Хоризонтеу, Салвадору, Бразилији и Манаусу.

Церемонија свечаног отварања почиње у ноћи између петка и суботе у један сат, заставу Србије носиће Ивана Максимовић, освајачица сребрне медаље у стрељаштву пре четири године у Лондону, а већ у суботу поподне на борилишта излазе српски ватерполисти, стрелци, тенисери...

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар