"Олуја": Срби тугују, а Хрватска прославља

Док Република Српска и Србија тугују за жртвама, Хрватска се спрема за централну прославу 21. годишњице војно-полицијске операције "Олуја", током које је из те бивше југословенске републике насилно протерано више од 200.000 Срба.

Србија 05.08.2016 | 08:52
"Олуја": Срби тугују, а Хрватска прославља
На централну прославу у Книну, како је најављено, данас се очекује долазак око 100.000 људи из целе Хрватске, за које је обезбеђен и организовани превоз.

Програм централне прославе у Книну почиње ујутро, подизањем хрватске заставе на тврђави.

Затим ће уследити парада до Трга Анте Старчевића, а код споменика "Олуја 95" предстваници државе ће положити венце и запалити свеће у спомен погинулим хрватским војницима.

Потом ће бити служена миса у книнској цркви.

Увече, на градском стадиону, биће одржан концерт Марка Перковића Томпсона, певача познатог по величању усташа у својим песмама. Концерт се одржава под називом "Победа за хероје", а сав приход намењен је за обнову водоторња у Вуковару.

Овогодишњи прославу заједно организују Министарство одбране, унутрашњих послова и ветерана, као у Канцеларија председнице Хрватске, те хрватски парламент и град Книн.

Председник организационог одбора, командант Хрватске копненене војске генерал-пуковник Мате Остовић је раније најавио да ће у организацији и прослави ове годишњице учествовати око 550 припадника Оружаних снага Републике Хрватске, а више од 300 њих ће учествовати и у свечаној паради.

Такође је из полиције најављено да је посебан нагласак стављен на безбедносни аспект обележавања, како га у Хрватској зову, "Дана победе и домовинске захвалности", па ће у Книн бити доведене додатне снаге.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хм

05.08.2016 07:01

Психопате и кварњацо це кад тад платити за Олују и све сто су поново урадили Србима из Славоније, Баније, Кордуна, Лике и Далмације. И руке слузбеног Београда су у томе, до лактова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

05.08.2016 13:35

Јели и нас Баја иде на прославу олује.Цудиме ако не.Посто иде и Цовиц његов пријатељ ,па нека поведе и овога насег са собом као верног пајдаса и пратиљу.Само нека га води да спаси овај народ..

Name

Ђорђе

05.08.2016 08:17

Прослављала је ноћас и Бања Лука нажалост. Око 1. сат по поноћи снажне Експлозије "срамног ватромета" пробудиле су ме из сна. Заиста сам мислио да је неки недај боже "Терористички напад". Прве паљбе "срамног ватромета" су експлодирале као бомбе. Да су бар најавили ватромет. Искочио сам прво у собу да видим дали су дјеца у кући и јесу, па на балкон и дошао сам себи када сам видио у ваздуху ватромет. Читам јутрос у Загребу било неких, који су од усташа нападнути синоћ, а изашли су да осуде слављење "Олује". У Бањалуци су се веселили нажалост и да се ово више не понови. Наше, а страдалник сам прогона из Хрватске. Наше је једино да им опростимо. Опростити идиотима који су синоћ пуцали у Бањалуци , а за коју сам изгубио породичне животе и лично мој живот случајно остао, а понудио сам га. То нам једино преостаје и паметни кажу да је опрост највећа казна за злочинце. Поздрав свим добрим људима и у мојој Бањалуци и било гдје. Недајмо да се следеће године на "Кастелу". Да се ово срамно недјело понови молим Вас моји суграђани искрено......Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

05.08.2016 08:33

Тацно је ово у вези ноцасњег ватромета! И ја сам се цудио ста грува.

Name

Игор

05.08.2016 08:55

Е мој Ђорђе. Брука и срамота. Ја сам бијесан изашао на балкон и галамио прозивајући градоначелника и остале... То је нажалост све што могу сам... нема народ више ни воље за животом. Требало је да се окупимо одемо у Кастел и полупамо и бину и звучнике.

Name

Ре: Дјордје

05.08.2016 11:11

Е мој Дјордје лако је отказати концерт када ниси узео "провизију" али кад узмес пос...с се и на функцију (а јос градонацелник на истеку мандата па дај ста се мозе јос мало) и на српство.

Name

Мики

05.08.2016 08:36

Страшно је то сто се десило али сви пресуцујемо да је др Јован Расковиц смијењен од стране Милошевића те да су дошли јастребови њему одани и кола кренула низбрдо. Последице су биле катастрофалне а народ препуштен себи и хаосу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пресс

05.08.2016 09:26

Да,срамота за Бања Луку и за СНСД.Ниста им није свето.Само цуте. Нема изјава за јавност.Радојцицу, изјасни се.

ОДГОВОРИТЕ