Србе у Книну мучи страх од прошлости

Страх од репризе прошлости лоших времена и актуелне политичке напетости и запаљиве изјаве десно оријентисаних политичких лидера, који желе да ревидирају усташку прошлост, натерао је Србе у Книну и околини да о својим судбинама ћуте, а штеде речи и кад их, на годишњицу операције "Олуја", јавно питају о суживоту с Хрватима у том граду.

Србија 05.08.2016 | 07:57
Србе у Книну мучи страх од прошлости
Повратници у Книн, Грачац и друга места у Книнској крајини не желе чак ни у причи да се враћају у прошла времена, када је током војно -полицијске операције "Олуја" протерано више од 200.000 Срба из Хрватске.

Дуж пута ка Книну, чим се сиђе са аутопута, за разлику од времена од пре десет година, мали је број руинираних кућа чији су домаћини некад били, или су и даље Срби.

Куће су, приметно је, у међувремену обновљене, и то уз помоћ хрватске државе. Држава је сада, кажу, према њима коректна, али је ипак потребна и доза упорности власника како би остварио своја права.

Повратници су махом старији житељи Книна, јер су млади остали у Србији или су се, бежећи од страхота које су захватиле Балкан, отиснули у иностранство.

А сви, млађи и старији, кажу, воле своју родну груду и не жале муке, како не би остали  без ње.

Са суседима, Хрватима, сада живе у миру, али се не друже. О прошлости одбијају да говоре јавно, јер, према њиховим речима, нису сигурни како би њихови суседи то могли да схвате.

Током централне прославе "Олује", када се у Книн стижу Хрвати из свих крајева, када се очекује да ће доћи више од 100.000 људи, склањају се, свесни да једино тако могу да избегну проблем.

Како су штуро рекли Тањугу, осталим данима све је на први поглед исто, мирно, али је у "ваздуху" свеприсутна неизвесност и стрепња од понављања прошлих времена.

"Живимо нормално, немамо проблема. Али, присећамо се и оног што се догодило пре нешто више од две деценије и постоји неизвесност да то може да се понови", каже један од саговорника, који је зарад добрих односа са суседима, ипак желео да му не помињемо име.

Нико није, наставља, могао ни да претпостави да би новији догађаји могли да дају повод за забринутост од скретања удесно, на пут прошлости, уместо да се хрли ка заједничкој бољој будућности, алудирајући на ревизију судске одлуке о Алојзију Степинцу, а посебно подизање споменика Миру Барешићу.

Суседи су, судећи према атмосфери у Книну, поносни на војну операцију "Олуја".

У граду од синоћ влада "вашарска атмосфера", са бројним штандовима на којима се продају хрватске заставе, мајице са натписом "Олуја 95" и сличне предмете који славе тај несрећни догађај.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Перо

05.08.2016 07:05

Ниција није до зоре горела

ОДГОВОРИТЕ