Srbe u Kninu muči strah od prošlosti

Strah od reprize prošlosti loših vremena i aktuelne političke napetosti i zapaljive izjave desno orijentisanih političkih lidera, koji žele da revidiraju ustašku prošlost, naterao je Srbe u Kninu i okolini da o svojim sudbinama ćute, a štede reči i kad ih, na godišnjicu operacije "Oluja", javno pitaju o suživotu s Hrvatima u tom gradu.

Srbija 05.08.2016 | 07:57
Srbe u Kninu muči strah od prošlosti
Povratnici u Knin, Gračac i druga mesta u Kninskoj krajini ne žele čak ni u priči da se vraćaju u prošla vremena, kada je tokom vojno -policijske operacije "Oluja" proterano više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Duž puta ka Kninu, čim se siđe sa autoputa, za razliku od vremena od pre deset godina, mali je broj ruiniranih kuća čiji su domaćini nekad bili, ili su i dalje Srbi.

Kuće su, primetno je, u međuvremenu obnovljene, i to uz pomoć hrvatske države. Država je sada, kažu, prema njima korektna, ali je ipak potrebna i doza upornosti vlasnika kako bi ostvario svoja prava.

Povratnici su mahom stariji žitelji Knina, jer su mladi ostali u Srbiji ili su se, bežeći od strahota koje su zahvatile Balkan, otisnuli u inostranstvo.

A svi, mlađi i stariji, kažu, vole svoju rodnu grudu i ne žale muke, kako ne bi ostali  bez nje.

Sa susedima, Hrvatima, sada žive u miru, ali se ne druže. O prošlosti odbijaju da govore javno, jer, prema njihovim rečima, nisu sigurni kako bi njihovi susedi to mogli da shvate.

Tokom centralne proslave "Oluje", kada se u Knin stižu Hrvati iz svih krajeva, kada se očekuje da će doći više od 100.000 ljudi, sklanjaju se, svesni da jedino tako mogu da izbegnu problem.

Kako su šturo rekli Tanjugu, ostalim danima sve je na prvi pogled isto, mirno, ali je u "vazduhu" sveprisutna neizvesnost i strepnja od ponavljanja prošlih vremena.

"Živimo normalno, nemamo problema. Ali, prisećamo se i onog što se dogodilo pre nešto više od dve decenije i postoji neizvesnost da to može da se ponovi", kaže jedan od sagovornika, koji je zarad dobrih odnosa sa susedima, ipak želeo da mu ne pominjemo ime.

Niko nije, nastavlja, mogao ni da pretpostavi da bi noviji događaji mogli da daju povod za zabrinutost od skretanja udesno, na put prošlosti, umesto da se hrli ka zajedničkoj boljoj budućnosti, aludirajući na reviziju sudske odluke o Alojziju Stepincu, a posebno podizanje spomenika Miru Barešiću.

Susedi su, sudeći prema atmosferi u Kninu, ponosni na vojnu operaciju "Oluja".

U gradu od sinoć vlada "vašarska atmosfera", sa brojnim štandovima na kojima se prodaju hrvatske zastave, majice sa natpisom "Oluja 95" i slične predmete koji slave taj nesrećni događaj.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pero

05.08.2016 07:05

Nicija nije do zore gorela

ODGOVORITE