Ако вам дрхте руке узрок није безазлен!

Нимало није безазлена ствар.

Здравље 04.08.2016 | 21:09
Ако вам дрхте руке узрок није безазлен!
Кад дрхтање руку постане неподношљиво, и такво стање потраје, тремор може довести и до озбиљне депресије и социјалне изолације. Дрхтање није ништа необично у неким животним ситуацијама и свакоме се дешава да му понекад задрхти неки део тела. Али када дрхтање постане свакодневна појава, онда је реч о тремору и тада се обавезно треба обратити лекару јер посреди може бити неко теже здравствено стање.

У таквим случајевима спроводе се опсежна испитивања како би се предузело лечење овог непријатног симптома који утиче на све сфере живота. Тремор представља најчешћи невољни покрет који подразумева осцилаторно, ритмично кретање једног дела тела, што као резултат производи подрхтавање. Ова појава, најчешће захвата руке и главу, мада ниједан део тела није сасвим поштеђен, па се може јавити и на језику, вилици, гласним жицама.

Дрхтање руку се јавља најчешће када покушавате да урадите једноставне задатке, као што су: испијање течности из чаше, везивање пертли, писање или бријање. Може се јавити и када ништа не радите. Дрхтање руку је често медицински поремећај који утиче на мозак, нервни систем или мишиће. Тзв. есенцијални тремор се обично јавља код људи старијих од 40. године.

УЗРОЦИ:

одређени лекови (нпр. антидепресиви и други)
болести
повреде
стрес
кофеин
умор мишића
старење
низак ниво шећера у крви
мождани удар
трауматска повреда мозга
Паркинсонова болест
мултипла склероза
алкохолизам
хипертиреоза
КОД МЛАДИХ

Све је већи број младих који се жале на дрхтање руку, а у том случају дешава се услед стреса, нервозе, анксиозности и др. Услед савремених навика живота, млади су често изложени великом стресу, а ту су и бројни други услови који погодују развоју тремора (претерано конзумирање алкохола и кофеина).

КАКО СПРЕЧИТИ?

Најпре би требало одстранити све што би могло изазвати тремор, попут кафе, чаја или друге подстицајних напитака, а проблематичним ситуацијама приступати мирно, уредно спавати, здраво се хранити и увек јести у исто време.

Затим, важно је не узимати превише средстава за смирење или спавање, јер она тренутно ублажавају дрхтање руку, али не делују на узроке, а оптерећују организам. Боље је покушати с природним лековима. Уколико пијете одређене лекове, посаветујте се с лекаром, јер можда су баш они узрок дрхтавице, па у том случају треба прекинути лечење или смањити дозу.

Ако дрхтање руку, ногу или било ког дела тела не нестане и траје дуже од месец дана, било би добро да се јавите неурологу, будући да је можда изазвана унутрашњим сметњама, које захтевају лечење.

Коментари / 0

Оставите коментар