Ako vam drhte ruke uzrok nije bezazlen!

Nimalo nije bezazlena stvar.

Zdravlje 04.08.2016 | 21:09
Ako vam drhte ruke uzrok nije bezazlen!
Kad drhtanje ruku postane nepodnošljivo, i takvo stanje potraje, tremor može dovesti i do ozbiljne depresije i socijalne izolacije. Drhtanje nije ništa neobično u nekim životnim situacijama i svakome se dešava da mu ponekad zadrhti neki deo tela. Ali kada drhtanje postane svakodnevna pojava, onda je reč o tremoru i tada se obavezno treba obratiti lekaru jer posredi može biti neko teže zdravstveno stanje.

U takvim slučajevima sprovode se opsežna ispitivanja kako bi se preduzelo lečenje ovog neprijatnog simptoma koji utiče na sve sfere života. Tremor predstavlja najčešći nevoljni pokret koji podrazumeva oscilatorno, ritmično kretanje jednog dela tela, što kao rezultat proizvodi podrhtavanje. Ova pojava, najčešće zahvata ruke i glavu, mada nijedan deo tela nije sasvim pošteđen, pa se može javiti i na jeziku, vilici, glasnim žicama.

Drhtаnje ruku se jаvljа nаjčešće kаdа pokušаvate dа urаdite jednostаvne zаdаtke, kаo što su: ispijanje tečnosti iz čaše, vezivаnje pertli, pisаnje ili brijаnje. Može se javiti i kada ništa ne radite. Drhtanje ruku je često medicinski poremećаj koji utiče nа mozаk, nervni sistem ili mišiće. Tzv. esencijalni tremor se obično javlja kod ljudi starijih od 40. godine.

UZROCI:

određeni lekovi (npr. antidepresivi i drugi)
bolesti
povrede
stres
kofein
umor mišićа
stаrenje
nizаk nivo šećerа u krvi
moždani udar
trаumаtskа povredа mozgа
Pаrkinsonovа bolest
multipla skleroza
аlkoholizаm
hipertireoza
KOD MLADIH

Sve je veći broj mladih koji se žale na drhtanje ruku, a u tom slučaju dešava se usled stresa, nervoze, anksioznosti i dr. Usled savremenih navika života, mladi su često izloženi velikom stresu, a tu su i brojni drugi uslovi koji pogoduju razvoju tremora (preterano konzumiranje alkohola i kofeina).

KAKO SPREČITI?

Najpre bi trebalo odstraniti sve što bi moglo izazvati tremor, poput kafe, čaja ili druge podsticajnih napitaka, a problematičnim situacijama pristupati mirno, uredno spavati, zdravo se hraniti i uvek jesti u isto vreme.

Zatim, važno je ne uzimati previše sredstava za smirenje ili spavanje, jer ona trenutno ublažavaju drhtanje ruku, ali ne deluju na uzroke, a opterećuju organizam. Bolje je pokušati s prirodnim lekovima. Ukoliko pijete određene lekove, posavetujte se s lekarom, jer možda su baš oni uzrok drhtavice, pa u tom slučaju treba prekinuti lečenje ili smanjiti dozu.

Ako drhtanje ruku, nogu ili bilo kog dela tela ne nestane i traje duže od mesec dana, bilo bi dobro da se javite neurologu, budući da je možda izazvana unutrašnjim smetnjama, koje zahtevaju lečenje.

Komentari / 0

Ostavite komentar