Роловићу улица уз хрватску амбасаду?

Да ли ће у Подгорици бити подигнут споменик или бити названа улица по југословенском амбасадору Владимиру Роловићу, којег је 1971. године убио Миро Барешић, одлучиће одборници у Скупштини Подгорице.

Регион 04.08.2016 | 17:15
Роловићу улица уз хрватску амбасаду?
Иницијатива о давању улице је потекла од невладине организације "Грађанска иницијатива" која предлаже да се Роловићевим именом назове улица у којој се налази Амбасада Републике Хрватске. Један од разлога је што је Роловић током Другог свјетског рата био на челу партизанских јединица које су чинили углавном Хрвати.

Након што је Миру Барешићу, убици амбасадора СФРЈ и црногорског дипломате Владимира Роловића откривен споменик у родном мјесту Драге у Хрватској, не јењавају страсти у црногорској јавности-напротив. Из Подгорице стиже реакција дијела цивилног сектора.


Борис Раонић

"Овај чин је порука Влади Хрватске која је на церемонији откривања споменика имала своја два министра да су овакве ствари за нас у Црној Гори, а то је готово већинско расположење становништва, неприхватљиве. Подсјећам да је амбасадор Роловић био и народни херој и народни посланик, а највећи период рата је провео управо на теренима Лике и Далмације. Управо на теренима гдје се данас откривају ови споменици фашистима, терористима који су га на крају и ликвидирали на бруталан и свиреп начин", казао је Борис Раонић из Грађанске иницијативе.

Широј јавности је мање познато да је током Другог свјетског рата Владимр Роловић био на челу Прве далматинске и Петнаесте мајевичке бригаде у којој су били хрватски партизани. Управо због тога Борис Раонић тражи да баш улица у којој је хрватска амбасада носи име амбасадора Владимира Роловића кога је у Шведској 1971. убио хрватски политички емигрант Миро Барешић.

"Сама улица у којој се сада налази хрватска амбасада носи име партизанских бораца који су руководили јединицама чији су већински састав били хрватски партизани. За нас је несхватљиво и да већина грађана Хрватске данас не реагује. А веома су јасне поруке дошле од свега пар појединаца који се противе оваквом чину. Ово је можда и апел буђејења јер уколико се из пријатељских земаља, какве су данас Црна Гора и Хрватска, долазе поруке са свих адреса СУБНОР-а, НВО и политичких адреса, онда мислим да и хрватска јавност мора јаче да се замисли. И да се јаче пошаљу сигнали да овакве ствари не смију бити толерисане и да тај споменик односно, оно што тај сами споменик представља мора бити заустављено", сматра Раонић.

Иницијативу за преименовање улице градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићупредложила је ГА, иста невладина организација која је подсјетимо, иницирала да држава Црна Гора додијели постхумни орден адмиралу Владимиру Баровићу који је извршиосамоубиство одбијајући да гранатира хрватске градове с мора 1991. године. Предсједник Филип Вујановић је недавно додијелио признање адмиралу Баровићу.

Име амбасадора Владимира Роловића је актуелизовано у црногорској јавности након што је у Хрватској подигнут споменик атентатору Миру Барешићу, због чега је Влада Црне Горе упутила Хрватској протестну ноту.

А предсједник Скупштине главног града Црне Горе Ђорђе Сухих не сумња да ће ова иницијатива проћи комплетну процедуру и имати подршку у градском парламенту.

"Са потпуно одговарајућом процедуром је пријављена иницијатива и мислим да ће имати подршку. Мислим да је ово добра идеја, тим прије што се не слажем са процедуром која је урађена у Хрватској. Али то је већ њихова ствар или ствар неке међународне сарадње. Али ми са наше стране имамо апсолутно право да једног часног човјека, часног представника тадашње државе који је настрадао вршећи своју дужност на неки начин обиљежимо и оживимо у сјећањима тим што ћемо дати улици једно име. Далеко више разлога ми имамо да дамо улици име нашег амбасадора, убијеног Роловића, него што они имају да дају споменик ономе ко је то убиство одрадио, без обзира из којег разлога", казао је Сухих.



Међутим, из опозиционог Демократског савеза предсједник клуба одборника Горан Радоњић износећи лични став каже да иницијатива за њега није прихватљива.

"Прво се мора осудити то да се диже споменик у Хрватској некоме ко не би ни по чему могао да буде неки узор ваљда никоме. То је једна ствар, а са друге стране нијесам сигуран да је та иницијатива добра. Та за прављење споменика и улице преко пута хрватске амбасаде. Шта би то требало сад да значи? Да се на неки начин узвраћа, или да нешто њима стоји испред очију. Мислим да споменици и називи улица треба да служе да афирмишу неке вриједности. Прије свега нама, тој заједници гдје се то ради, а онда ваљда и универзално. Па ако до сада није било те иницјативе зашто би сад се покретало као нека контра, ономе што је тамо урађено и што је лоше", закључио је Радоњић.

Извор: РСЕ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

клерска посла

04.08.2016 16:02

И Мира Баресица це проглссити свецом, након неких 50 година.

ОДГОВОРИТЕ