Банка Српске тужила више од 200 клијената

Банка Српске у ликвидацији поднијела је од увођења привремене управе до данас више од 200 тужби против клијената који не измирују редовно своје обавезе и од којих банка потражује око 85 милиона КМ, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 04.08.2016 | 16:45
Банка Српске тужила више од 200 клијената
Ликвидациони управник Банке Српске Петар Мићић потврдио је за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба да су од увођења привремене управе интензивирали активности које се односе на раскидање уговора и подношење тужби против клијената који не измирују редовно своје обавезе према банци.

„У току трајања привремене управе и ликвидације донесено је више од 200 одлука о покретању судских спорова против неуредних дужника. Потраживања банке од ових клијената у суми чини потраживање око 85 милиона КМ“, рекао је Мићић не желећи да прецизира који су клијенти тужени.

Када су у питању тужбе које су клијенти поднијели против банке, Мићић је рекао да се, у складу са Законом о банкама Републике Српске, доношењем одлуке о ликвидацији прекидају сви управни и судски поступци у којима је банка тужена док ликвидациони управник не донесе одлуку о признавању или непризнавању потраживања тужитеља, а извршни поступци против банке се обустављају.

„Због тога у овом моменту не можемо говорити о појединачним судским поступцима“, додао је он.

Истакао је да ће након обраде свих пријава потраживања и утврђивања основаности пријава, те коначне процјене имовине банке чије су активности у току, почети израда извјештаја о финансијском стању банке у ликвидацији и плана ликвидације.

„Након усвајања ових докумената моћи ћемо говорити о динамици и детаљима везаним за продају имовине банке“, рекао је Мићић.

Повјериоци од банке траже 250 милиона КМ

Иначе, рок за пријаву потраживања од Банке Српске истекао је 13. јула, а у том периоду стигле су 492 пријаве по основу којих повјериоци од банке потражују око 250 милиона КМ.

Мићић је раније рекао да је већи дио ових пријава обрађен и да ће призната потраживања бити сврстана у исплатне редове, док ће особе чија потраживања буду оспорена бити упућене на суд гдје ће у парничном поступку доказивати основаност својих потраживања.

Агенција за банкарство РС увела је привремену управу у Банку Српске 17. новембра прошле године јер није пословала у складу са законом, а шест мјесеци касније, половином маја, је покренут и поступак ликвидације.

У Агенцији су тада навели да је Банци Српске одузета дозвола на приједлог привременог управника, те на основу показатеља који указују да је капитал банке негативан и да акционари банке, односно Влада РС као већински акционар, и поред више пута продужаваних рокова, није обезбиједила повећање капитала банке до прописаног законског минимума.

Само у прошлој години Банка Српске остварила је губитак од 90 милиона марака.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 0

Оставите коментар