Олимпијске занимљивости "од А до Ш" (1. Дио)...

Историја модерних Олимпијских игара дуга је 120 година. Тај период обележио је сијасет занимљивих догађаја, ретких достигнућа, необоривих рекорда... Ово су неки од њих.

Остали спортови 07.08.2016 | 00:00
Олимпијске занимљивости "од А до Ш" (1. Дио)...
Авганистан

- На Играма у Атланти ова земља имала је само два представника. Један од њих био је боксер и закаснио је на званично мерење, тако да није ни учествовао, док се други, маратонац, повредио пре трке, али је, ипак, наступио и завршио као последњи.

- Године 1999. Авганистану је забрањено да учествује на Олимпијским играма због дискриминације жена и талибанског закона да жене не смеју да се такмиче. Пропустили су Игре у Сиднеју 2000. Забрана је укинута 2002. године, после пада талибанске власти. Већ на ЛОИ у Атини 2004. године Авганистан је имао пет представника, а две су биле жене.

- Авганистан је прву олимпијску медаљу освојио у Пекингу 2008. у теквондоу. Треће место припало је Рохулах Никпаи у категорији до 58 килограма.

Алжир

- Победник олимпијског маратона 1928. у Амстердаму био је Ахмеда Бугера Ел Оафи, алжирски атлетичар, кој је наступао под заставом Француске (у то време Алжир је био француска колонија). Слично је било и 1956. у Мелбурну, када је Алжирац, Алаин Мимоун, такмичићи се под заставом Француске, победио у маратону испред Фрање Михалића.

- Тек у Барселони 1992. Алжир је стигао до своје прве званичне златне медаље. Хасиба Булмерка победила је у трци на 1.500 метара.

Антигва и Барбуда

- Први пут се на Олимпијским играма помиње у Риму 1960, као део Западне Индијске Федерације. У федерацији британских колонијалних држава Кариба није било ниједног спортисте из ове државе са 90.000 становника.

Аустралија

- У Лондону 1908. и Стокхолму 1912. спортисти из Аустралије и Новог Зеланда такмичили су се као један тим и звао се АУСТРАЛАЗИЈА (АНЗ).

- Аустралија је позната као пливачка велесила, а прву златну медаљу у овом спорту освојила је Сара Фани Дарек у дисциплини 100 метара слободним стилом 1912. На Играма у Шведској победила је и мушка штафета 4x200 слободним стилом.

Рагбиста Данијел Керол има две златне медаље, али је куриозитет то што је прву освојио на Олимпијским играма 1908. за Аустралазију, а другу 12 година касније у Антверпену за Сједињене Америчке Државе.

- Американци имају два злата у рагбију, поред 1920. били су најбољи и 1924. у Паризу. Француска је са златом и два сребра са највише медаља у овој дисциплини. Велика Британија и Немачка имају по сребро, док једину бронзу (додељивала се само 1924) има Руминија. Рагби (рагби седам) је после 92 године уврштен у програм Олимпијских игара у Рију.

- Абориџина Кети Фримен је упалила олимпијски пламен у Сиднеју 2000, а нешто касније олимпијском средбру из Атланте додала и златну медаљу на 400 метара. Исте године је пливач Јан Торп са само 17 година освојио четири медаље (три златне) поставивши светски рекорд на 400 метара слободно.

- Игре у Сиднеју биле су најуспешније за Аустралију, биланс медаља је следећи: 16 златних, 25 сребрних, 17 бронзаних.

Аустрија

- Ото Хершман је као председник Аустријског олимпијског комитета освојио екипно сребро у сабљи на Играма у Стокхолму 1912. Пре тога је био сребрни у Атини 1896, али у пливању на 100 метара слободно. Ото је једини који је као председник националног олимпијског комитета успео да освоји медаљу на Олимпијским играма. Хершман је умро 1942. у нацистичком концентрационом логору Избица у Пољској.

- Артур фон Понграц рођен је 1864. и имао је 72. године када се у Берлину 1936. такмичио у коњичком спорту, у дисциплини дресура. Један је од најстаријих такмичара на Олимпијаским играма.

- Аустријски скипер Хуберт Раудашл био је учесник на девет Олимпијских игара, од Токија 1964. до Атланте 1996. године. Освојио је два сребра, у Мексику 1968. и Москви 1980.

Азербејџан

- На Олимпијским играма у Лондону Азербајџан је освојио десет медаља Већина у рвању, чак седам, две у боксу и једну у дизању тегова.

Бахреин

- Атлетичар Рашид Рамзи је први освајач олимпијске медаље за Бахреин. Био је златни на 1.500 метара на Играма у Пекингу. Али, Рашиду је касније одузета медаља, био је допингован...

Барбадос

- Први спортиста Барбадоса који је освојио олимпијску медаљу био је Џејмс Ведерборн, као члан Западне Индијске Федерације. У штафети 4x400 на Играма у Риму био је трећи заједно са Јамајчанима Џорџом Кером, Китијем Гарднером и Мелколмом Спенсеом.

Брунеји

- Брунеји су на Олимпијским играма у Сеулу 1988. имали једног званичника, али не и такмичара.

Кина

- Први пут су се спортисти Кине појавили на Олимпијским Играма у Паризу 1924. године. Требало је да наступе четири тенисерке, али су одустале. И поред тога, ово се води као први наступ Кине на ЛОИ. Спортисти из Кине редовни учесници Игара су тек од 1984. године.

- Кина је данас једна од најмоћнијих олимпијских сила, а прву златну медаљу освојила је баш у Лос Анђелесу. И то не једину... На ЛОИ 1984, 1988. и 1992. Кина је била четврта на табели освајача златних медаља, друга у Атини 2004. и Лондону 2012, а прва на Олимпијским играма у Пекингу 2008.

- У Барселони 1992. 13-годишња Фу Мингсја освојила је злато у скоковима у воду. Она је други најмлађи учесник Игара са златном медаљом у индивидуалним спортовима.

Куба

- Теофило Стивенсон је први боксер који је три пута побеђивао у супертешкој категорији. Био је најбољи у Минхену 1972, Монтреалу 1976. и Москви 1980. године.

- У Барселони 1992. Куба је освојила седам златних медаља у боксу и прву икада додељену у бејзболу.

Кипар

- Први модерни олимпијац са Кипра је заправо Анастасиос Андреу. Он се такмичио у трци 110 метара са препонама за Грчку у Атини 1896. У том тренутку, Кипар је био британска колонија.

Данска

- У Риму 1960. трагично је настрадао дански бициклиста Кнут Јенсен. Несрећни спортиста је пао током трке и задобио фатални ударац у главу.

- Лис Хартел је била прва жена у коњичком спорту која је успела да освоји олимпијску медаљу, Има два сребра из дресуре са Игара у Хелсинкију 1952. и Мелбурну 1956.

- Данац Поул Ерик Хојер је једини неазијски играч багминтона који је победио на Олимпијским играма (у Атланти 1996).

Џибути

- Џибути на играма у Атини 2004. учествовао у церемонији свечаног отварања, али се спортисти ове земље нису такмичили, тако да се заправо не рачуна да је Џибути био учесник у Атини пре 12 година.

Египат

- Први освајач олимпијске златне медаље за Египат је Ел Сајед Мухамед Носеир, победивши у дизању тегова на Олимпијским играма 1928. у Амстердаму.

- Египћани су бојкотовали Олимпијске игре у Мелбурну 1956. због британске и француске укључености у Суецку кризу. Међутим, коњички догађаји 1956. су одржани у Стокхолму пет месеци раније, где су учествовала три египатска такмичара.

- На играма 1960. такмичио се тим под називом Уједињена Арапска Република, сачињавали су га Сиријци и Египћани. Такође, у Токију 1964. и Мексику 1968, египатски тим такмичио се под именом Уједињена Арапска Република, али без Сиријаца.

- У Монтреалу 1976, египатски спортисти такмичили су се прва три дана, а онда су се сви повукли као знак подршке бојкота вец́ине афричких земаља.

Екваторијална Гвинеја

- У Сиднеју 2000. појавио се Ерик "јегуља" Мусамбани. Један од најсимпатичнијих губитника у историји Олимпијских игара. Он је за 112.72 секунди испливао деониоцу од 100 метара слободним стилом. То је више него дупло у односу на победника Питера ван ден Хугенбанд.

Естонија

- Рвачка борба у Стокхолму 1912. између Естонца Мартина Клајна и Финца Алфреда Асикаинена трајала је 11 сати и 40 минута пре него што Клајн коначно победио.

- Олимпијска регата 1980. одржана је у Талину, док је домаћин Игара била Москва.

Етиопија

- У Риму, 1960. године маратонац Абебе Бикила трчао је бос и постао први црни Африканац са златном олимпијском медаљом. Затим, четири године касније у Токију 1964, Абебе је постао први маратонац који је одбранио титулу у најтежој дисциплини. Овај пут трчао је обувен.

- Еритреја је некада била део Етиопије, али се отцепила и стекла независност 25. маја 1993. године.

Фиџи

- Породица са Фиџија... Скипер Колин Филп Сениор такмичио са својим сином Тонијем Филпом на Олимпијским играма 1984, 1988. и 1992. Такође, још један син и брат, Колин Филп Јуниор, им се придружио у Сеулу 1988, а 1992. године и Дејвид Филп.

Финска

- Финска је једном била домац́ин ЛОИ, у Хелсинкију 1952. Требало је да буде домац́ин и Олимпијских игара 1940. године, када Токио добио предност, међутим Игре су отказане после избијања Другог светског рата.

- На церемонији отварања у Лондону 1908. фински тим је одбио да учествује када им је речено да ће морати да марширају под заставом Русије.

- Један од највец́их олимпијаца свих времена је фински атлетичар Паво Нурми. У Антверпену 1920. Нурми је освојио три златне медаље и једно сребро. На следец́им Олимпијским играма у Паризу 1924. припало му је пет златних одличја. У Амстердаму 1928. Паво Нурми освојио је још три медаље, два сребра и једно злато.

Француска

- Верује се да су прве жене на модерним Олимпијским играма учествовале 28. јуна 1900. у Паризу. Мари Оние и госпође Брои и Фило Брои учествовале су у крикету, али заправо је прва жена на ЛОИ била швајцарски скипер Елена де Пуртале, која се такмичила месец дана раније.

- Атланти 1996. француска спринтерка Мари-Жозе Перек освојио је златне медаље на 200 и 400 метара.

Грузија

- Један од ретких спортиста који је освајао златне медаље за две различите државе је дизач тегова Акакиде Какхиашвили. Прво злато освојио је под заставом Заједнице Независних Држава у Барселони 1992. У Атланти и Сидењу борио се за Грчку и био шампион.

Немачка

- Берлин је изабран за домац́ина Игара 1916. године, али је догађај отказан због Првог светског рата.

- Андреас Келер је у Барселони освојио златну медаљу за немачки хокејашки тим. Тим чином постао је трец́а генерација у породици са олимпијском медаљом. Његов деда, Ервин, освојио је сребрну медаљу у Берлину 1936, док је отац, Карстен, био златан у Минхену 1972.

Наставиће се...
 
Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар