Ко је Кораћ десна рука Луке Бојовића?

Вест о хапшењу Филипа Кораћа, најближег сарадника вође земунског клана Луке Бојовића, уздрмала је подземље региона, тврде познаваоци прилика у криминалним круговима.

Република Српска 03.08.2016 | 20:52
Ко је Кораћ десна рука Луке Бојовића?
Фото: Раде Јокић / РАС Србија
Случај "Снајпер": Након убиства Чеде Ђокића у Зворнику

Кораћ годинама важи за најближег сарадника Луке Бојовића. Вођство над кланом, Кораћ је преузео након што је Бојовић 2012. у Шпанији ухапшен и осуђен на 18 година затвора због организованог криминала.

У последње четири године, Кораћ је од наслеђеног земунског клана направио једну од јачих криминалних екипа у Србији, са новим пословима, криминалним контактима и новцем.


Фото: РАС Србија
Сретко Калинић

И пре Бојовићевог хапшења, Кораћ је био особа задужена за послове у Србији. Главни оперативац на терену, десна рука главног боса. Када је Бојовић 2010. после хапшења Сретка Калинића, побегао из Србије, Кораћ је остао у земљи и у његово име управљао кланом. У то време већ су под контролом држали највећи део српског нарко-тржишта.

Послове у Црној Гори у то време за Бојовића је водио Баранин Лука Ђуровић, али је Кораћ морао да преузме и екипу са ове територије. Ђуровић је, наиме, погинуо у саобраћајној несрећи 2013. године, а Кораћ је преузео вођство над целим кланом, причају познаваоци прилика. Послове, односно нарко-бизнис, проширио је од тада и по Европи, највише у Холандији, где је последњих година провео већину времена.


Увиђај убиства Радета Ракоњца

Кораћ је из Србије у Холандију побегао након ескалације сукоба његовог клана са супарничком екипом из Црне Горе, чији је вођа Слободан Шарановић, и у којој је на обе стране убијено неколико најистакнутијих чланова, међу којима и Лукин брат, Никола Бојовић.

Побегао из Србије после убиства Радета Ракоњца

Жесток рат две екипе, стално убијање и опрез, а посебно ликвидација Бојовићевог и Кораћевог највернијег пријатеља Радета Ракоњца у Београду у априлу 2014. био је повод за Кораћево бекство из Србије. Спекулисало се да је он следећа мета убица. Кораћ се због тога буквално преселио у Холандију, тамо је ширио послове, створио јаке контакте и одатле управљао кланом у Србији и Црној Гори.


Иван Адровац

У Холандији је, последњи пут, како је "Блиц" ексклузивно објавио, Кораћ виђан у друштву Ивана Адровца, особе која се доводи у везу са покушајем убиства Милана Бека у новембру 2014.

Наиме, Адровац је из Србије побегао 16. јула прошле године, вече пре него што је ухапшена његова супруга Маја, и од тада се крио у Швајцарској под заштитом познатог албанског бизнисмена, али и под патронатом Кораћа. Са њим је често путовао у Холандију, све до марта ове године, када је швајцарска полиција ухапсила Адровца у близини границе са Аустријом.

Иначе, недавно су се догодила два убиства која се доводе у везу са ратовима у подземљу. У суботу је на Новом Београду убијенАлександар Стаменковић (44), родом из Ниша, који важи за особу блиску Нишлији Драгану Илићу Гагију, пријатељу Сретена Јоцића званог Јоца Амстердам. Затим је у понедељак у Зворнику хицем из снајпера убијен Чедо Ђокић (60), родом из Власенице и то у моменту док је на тераси свог стана пио кафу. Ђокића полиција везује са криминалним пословима. Дан касније, Кораћ је ухапшен у покушају да илегално пређе границу, а полиција испитује да ли и какве везе има са убиством Ђокића.


Фото: РАС СрбијаУбиство Александра Стаменковића

Без иједне фотографије

Филип Кораћ успео је свих ових година да сачува своју приватност од медија, тако да никада његова фотографија није објављена у јавности. Кораћ је стално окружен члановима клана који су задужени за његову безбедност.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

обрацун криминалаца

03.08.2016 19:39

Могли сте истовремено и написати ко је био Цедо Јокиц који је убијен јер ни он није био никаква цвецка негои окорели криминалац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аркан

04.08.2016 05:26

Слабо пратите синоц је он пуштен! Кораци иначе има најбољег адвоката!

ОДГОВОРИТЕ