Вјероучитељи на списку по свом квалитету

Сви наставници веронауке у Епархији шабачкој Српске православне цркве који ће од септембра предавати тај предмет у овдашњим средњим и основним школама, имају факултетско образовање, рекао нам је протођакон др Љубомир Ранковић, који је представник Епархијског управног одбора у Одбору за веронауку.

Србија 03.08.2016 | 13:26
Вјероучитељи на списку по свом квалитету
Ова епархија, по речима нашег саговорника, испоштовала је препоруку Министарства просвете да у средњим школама сви који предају веронауку треба да имају четворогодишњи факултет по старом програму, или факултет и мастер. У овом делу Србије на посао вероучитеља чека 10 момака и девојака, који су, такође, завршили Богословски факултет.

"Бирали смо вероучитеље по строгим критеријумима, узимајући у обзир пре свега успешност њиховог школовања и стечена знања", каже протођакон др Ранковић. "Спискове смо учинили јавним на сајту епархије, али и на великом паноу у епархији, па свако може да се увери у истинитост наших навода да нема никаквих злоупотреба, непотизма или упућивања у учионице преко везе.

Епархија шабачка је од почетка ове године поделила бесплатно 12.000 примерака књиге владике Николаја "Мисионарска писма" свим ученицима средњих школа, без обзира на то да ли похађају веронауку или не, као и свим запосленим у школама. Основцима је, такође, без разлике да ли уче веронауку или не, као и њиховим наставницима, учитељима и осталом особљу поклоњено 26.000 примерака књиге "Вера светих" владике Николаја, која је уџбеник у свим православним богословијама на свету.

Највећи број вероучитеља Епархије шабачке, као и њихов епископ владика Лаврентије, завештали су још пре неколико година органе.

В.М.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

03.08.2016 12:39

Цеститамо! Дипломе нису никада биле доказ знања и неције вјере али оне су биле и остале у оцима насег народа барем потврде да су професори веронауке редовно или ванредно заврсили богословске сколе!

ОДГОВОРИТЕ