Vjeroučitelji na spisku po svom kvalitetu

Svi nastavnici veronauke u Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve koji će od septembra predavati taj predmet u ovdašnjim srednjim i osnovnim školama, imaju fakultetsko obrazovanje, rekao nam je protođakon dr Ljubomir Ranković, koji je predstavnik Eparhijskog upravnog odbora u Odboru za veronauku.

Srbija 03.08.2016 | 13:26
Vjeroučitelji na spisku po svom kvalitetu
Ova eparhija, po rečima našeg sagovornika, ispoštovala je preporuku Ministarstva prosvete da u srednjim školama svi koji predaju veronauku treba da imaju četvorogodišnji fakultet po starom programu, ili fakultet i master. U ovom delu Srbije na posao veroučitelja čeka 10 momaka i devojaka, koji su, takođe, završili Bogoslovski fakultet.

"Birali smo veroučitelje po strogim kriterijumima, uzimajući u obzir pre svega uspešnost njihovog školovanja i stečena znanja", kaže protođakon dr Ranković. "Spiskove smo učinili javnim na sajtu eparhije, ali i na velikom panou u eparhiji, pa svako može da se uveri u istinitost naših navoda da nema nikakvih zloupotreba, nepotizma ili upućivanja u učionice preko veze.

Eparhija šabačka je od početka ove godine podelila besplatno 12.000 primeraka knjige vladike Nikolaja "Misionarska pisma" svim učenicima srednjih škola, bez obzira na to da li pohađaju veronauku ili ne, kao i svim zaposlenim u školama. Osnovcima je, takođe, bez razlike da li uče veronauku ili ne, kao i njihovim nastavnicima, učiteljima i ostalom osoblju poklonjeno 26.000 primeraka knjige "Vera svetih" vladike Nikolaja, koja je udžbenik u svim pravoslavnim bogoslovijama na svetu.

Najveći broj veroučitelja Eparhije šabačke, kao i njihov episkop vladika Lavrentije, zaveštali su još pre nekoliko godina organe.

V.M.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

03.08.2016 12:39

Cestitamo! Diplome nisu nikada bile dokaz znanja i necije vjere ali one su bile i ostale u ocima naseg naroda barem potvrde da su profesori veronauke redovno ili vanredno zavrsili bogoslovske skole!

ODGOVORITE