Синдикат: Просвјетари у правном вакууму

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске упозорио је данас, да се радници налазе у правном вакууму, јер не постоје посебни колективни уговори којима се прецизно дефинишу права радника.

Република Српска 03.08.2016 | 11:54
Синдикат: Просвјетари у правном вакууму
"То је неодговорност. Преговори о посебном уговору за област образовања и културе су при крају али нису потписани, а то привођење крају предуго траје", истичу из Синдиката.
 
Представници Синдиката апелују на ресорно министарство да се посебни колективни уговор што пре потпише, како радници не би били у овој незавидној ситуацији.

Они инсистирају и да се њихова права у новом уговору изједначе са правима других буџетских корисника, подсећајући да за раднике у просвети и култури важе мањи коефицијенти за обрачун плата у односу на остале буџетске кориснике.

Мноштво права је гарантовано Законом о раду и Законом о платама, али ниједно не може бити остварено јер се она дефинишу колективним уговорима.

"На папиру имамо та права, али не можемо да их остваримо", упозорава председник Синдиката Драган Гњатић.

Синдикат подсећа, да ово није први пут да упозоравају да ничим нису дефинисане накнаде радницима, право на плаћено и неплаћено одсуство и слично.

До потписивања посебног колективног уговора, радницима се неће исплаћивати накнаде на које имају право по законима о платама, јер се њихова висина одређује посебним колективним уговором.

(Блиц.рс)
(Фото: Дејан Божић / РАС Србија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Приједорчанин

03.08.2016 10:47

Овај Гњатић само гледа свој интерес од силне борбе за права просветних радника добио је још 20 кила,љига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективно

03.08.2016 11:23

Министар Малешевић да поднесе оставку због неисплаћеног превоза изградње центра у Доњој Градини и због бројних афера и незаконитог запошљавања у просвети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

03.08.2016 11:29

Прави и искрени синдикалац и једини који се борио за добробит радника је био Небојса Андриц Њего. Лака му црна земља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

запажање

03.08.2016 12:24

Чак ни закон у довољној мјери не штити просветне раднике од самовоље директора појединих инспектора и страначки опредјељеног министра али свему има крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синдикалац

03.08.2016 13:17

Овај Гњатић је у ДНС треба га смијенити, само се бори за своју фотељу има 2500 КМ плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

03.08.2016 13:22

Управо тако љигавац је то префригани.

Name

циљ

04.08.2016 16:20

Гњатић гледа да се увуче у ду.е надлежним властима како би добио нову функцију.Можда му стане у грлу.Због њега из синдиката је иступило више од половине чланства,до краја мандата ако га не смјене он ће сам себе представљати.

ОДГОВОРИТЕ