Sindikat: Prosvjetari u pravnom vakuumu

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske upozorio je danas, da se radnici nalaze u pravnom vakuumu, jer ne postoje posebni kolektivni ugovori kojima se precizno definišu prava radnika.

Republika Srpska 03.08.2016 | 11:54
Sindikat: Prosvjetari u pravnom vakuumu
"To je neodgovornost. Pregovori o posebnom ugovoru za oblast obrazovanja i kulture su pri kraju ali nisu potpisani, a to privođenje kraju predugo traje", ističu iz Sindikata.
 
Predstavnici Sindikata apeluju na resorno ministarstvo da se posebni kolektivni ugovor što pre potpiše, kako radnici ne bi bili u ovoj nezavidnoj situaciji.

Oni insistiraju i da se njihova prava u novom ugovoru izjednače sa pravima drugih budžetskih korisnika, podsećajući da za radnike u prosveti i kulturi važe manji koeficijenti za obračun plata u odnosu na ostale budžetske korisnike.

Mnoštvo prava je garantovano Zakonom o radu i Zakonom o platama, ali nijedno ne može biti ostvareno jer se ona definišu kolektivnim ugovorima.

"Na papiru imamo ta prava, ali ne možemo da ih ostvarimo", upozorava predsednik Sindikata Dragan Gnjatić.

Sindikat podseća, da ovo nije prvi put da upozoravaju da ničim nisu definisane naknade radnicima, pravo na plaćeno i neplaćeno odsustvo i slično.

Do potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora, radnicima se neće isplaćivati naknade na koje imaju pravo po zakonima o platama, jer se njihova visina određuje posebnim kolektivnim ugovorom.

(Blic.rs)
(Foto: Dejan Božić / RAS Srbija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Prijedorčanin

03.08.2016 10:47

Ovaj Gnjatić samo gleda svoj interes od silne borbe za prava prosvetnih radnika dobio je još 20 kila,ljiga.

ODGOVORITE
Name

objektivno

03.08.2016 11:23

Ministar Malešević da podnese ostavku zbog neisplaćenog prevoza izgradnje centra u Donjoj Gradini i zbog brojnih afera i nezakonitog zapošljavanja u prosveti.

ODGOVORITE
Name

Djuro

03.08.2016 11:29

Pravi i iskreni sindikalac i jedini koji se borio za dobrobit radnika je bio Nebojsa Andric Njego. Laka mu crna zemlja...

ODGOVORITE
Name

zapažanje

03.08.2016 12:24

Čak ni zakon u dovoljnoj mjeri ne štiti prosvetne radnike od samovolje direktora pojedinih inspektora i stranački opredjeljenog ministra ali svemu ima kraj.

ODGOVORITE
Name

sindikalac

03.08.2016 13:17

Ovaj Gnjatić je u DNS treba ga smijeniti, samo se bori za svoju fotelju ima 2500 KM platu.

ODGOVORITE
Name

jovo

03.08.2016 13:22

Upravo tako ljigavac je to prefrigani.

Name

cilj

04.08.2016 16:20

Gnjatić gleda da se uvuče u du.e nadležnim vlastima kako bi dobio novu funkciju.Možda mu stane u grlu.Zbog njega iz sindikata je istupilo više od polovine članstva,do kraja mandata ako ga ne smjene on će sam sebe predstavljati.

ODGOVORITE