Посланик из Рогатице продао туђе парцеле

Парцеле на којима је сада изграђена мини-индустријска зона у Рогатици Јагодић & цомпанy, већински власници "Агрокомбината", продали су прије десетак година неколицини рогатичких предузетника. Ови су купљено земљиште уредно платили, по тржишној цијени, углавном у кешу, и на њему покренули приватне обрте. Инсталирали индустријске погоне, засадили воћњаке... Остаје нејасно како су те парцеле уопште имовинско-правно третиране, јер их сада суд поново продаје.

Република Српска 03.08.2016 | 09:32
Посланик из Рогатице продао туђе парцеле
Ни Давидова, ни царска, ни спа'ијска

Наиме, Основни суд у Вишеграду Одјељење у Рогатици, закључком број 94 1 Ип 003904 14 Ип 25. маја ове године, покренуо је извршни поступак наплате за продају ових парцела, гдје је тражилац Република Српска-Министарство финансија, Пореска управа, Подручни центар Источно Сарајево, заступан од стране Правобранилаштва РС. Због поједноствљења рећи ћемо да држава покушава да прода те парцеле и да тако наплати паре које јој дугује "Агрокомбинат". Према судској документацији коју посједујемо ради се о за рогатичке прилике привређивања огромном износу, или прецизно о 744.598,34 КМ.


(Закључак Суда)

Пошто је суд озбиљна институција мора му се вјеровати да се у њиховим књигама све те парцеле стварно воде као власништво "Агрокомбината" 1/1. Остаје, ипак, упитник ко кућа (ма шта један, много упитника!?) како су Милорад Јагодић и компањони и са којим "папирима" о власништву продали приватним предузетницима парцеле на које су, према судској документацији, уписали заложно право!?

И не само то, него: куда су се "обезнаниле" паре што су их приватници исплатили газдама "Агрокомбината" за ове парцеле, како то да те паретине није још тада "апциговала" држава себи због дуговања "Агрокомбината" која се повлаче десетинама година, нису од јуче; да ли су све те силне паретине прохујале нелегалним токовима; и како је уопште могуће да "Агрокомбинат" прометује земљиште које је заложио држави на конто дугова према њој, приватници га уредно платили а "Агрокомбинат" и даље остао власник!?


(Милорад Јагодић са савјетницима)

Шта ако се неко четврти сада појави и исплати суду тражену цифру, ко ће онда бити власник ових парцела? Ко ће обештетити приватнике који су већ једном поштено платили те парцеле, а неки од њих ту и инвестирали озбиљна средства? Хоће ли потенцијални купац на поклон добити још и објекте које су они ту у међувремену изградили и производне погоне које су инсталирали, или воћњаке чији сами засади сада вриједе више од цијене парцела???


(Скице парцела које продаје Суд)

Има ли ово игдје још у свијету осим код нас, да се исте парцеле продају више пута, и да се на крају чак поуздано и не зна њихов стварни власник!?

Милорад Јагодић и раније покушао да украде 1.000 хектара државне земље

Муљање са земљом која није његова одавно се осладило посланику у Народној скупштини РС из Рогатице Милораду Јагодићу. Наиме, када је са компањонима купио "Агрокомбинат", иако је знао да пољопривредно земљиште није власништво овог агрокомплекса него га је само добио од државе на кориштење, Јагодић је успио да смуља у Управи за геодетске и имовинско-правне послове и скоро 1.000 хектара најбољег пољопривредног земљишта у овом крају да укњижи на "Агрокомбинат".

Даље је намјеравао да покуша да све то укњижи на своје име и имена својих компањона, а са неком "сићом" од 200 дунума је, изгледа, то и успио. Намјери да се украде 1.000 хектара њива и ливада испријечио се чак и тадашњи СНСД-ов начелник општине Рогатица Радомир Јовичић, а спрјечавање покушаја незапамћене пљачке платио је политичком главом; на наредним изборима не само да он није био кандидат СНСД-а за начелника, него је то био Милорад Јагодић, а Јовичић је потпуно екскомунициран из странке.

Треба ли и напомињати на нико за ово никад није одговарао пред судовима РС, а само слијепац не види да се ради о једном цијелом ланцу интересно повезаних људи иза којих стоје власти, све до врха властодржачке пирамиде.

Милорад Јагодић похарао и опљачкао "Агрокомбинат" вриједан 14 милиона КМ


(Најсавременија штала од таласастог лима у фази распадања)

Прво је Јагодић, са компањонима, фузионисао у "Агрокомбинат" више успјешних рогатичких предузећа која су се бавила пољопривредном производњом, узгојем стоке, прерадом меса и производњом месних прерађевина, угоститељством и туризмом, производњом пивског слада, трговином властитим производима и робама широке потрошње... нешто попут Кладушког "Агрокомерца".

Онда је, као директор предузећа, са компањонима које није успио да "изгура" из ове приче, имовину вриједну 14 милиона КМ купио за тричавих 300 хиљада, и то већим дијелом у цертификатима. Продајом само једног хотела у Рогатици добио је овај износ назад, а онда је, као у најлошијим америчком филмовима "Б" продукције, почело "пељешење" и растурање огромне имовине: комплетна фабрика пивског слада "Сладара", грађена пред сами рат, изрезана је и продата у старо гвожђе; продато је 11 пословних простора од којих су неки били на најударнијим сарајевским локацијама, на Башчаршији, а новац од куповине добрим дијелом отишао је илегалним токовима, јер би га у противном блокирала Пореска управа, односно држава узела себи на име дуга од ¾ милиона КМ; нестала је фарма са преко 1.500 оваца, а савремени објекат данас немилосрдно кидају вјетрови и черупају ситни пљачкаши; коњи на чувеној боричкој ергели, јединој оази коња босанко-брдксе пасмине, мјесту гдје је "Бијело дугме" некад снимало албуме, угибају од глади и небриге; познати хотел на Борикама у коме су својевремено боравили Горан Бреговић и Лепа Брена затворен је, не зна се чак ни његов стварни садашњи власник, и право је чудо како већ није кренуло и његово черупање; чувена рогатичка клаоница за чије виршле су се некада у Сарајеву формирали редови још од јутарњих часова затворена је и продата... итд. итд.

Око 300 запослених радника остали су без посла, а појединим од њих, гдје је било запослено двоје из куће, дугују се чак и по 50 плата.


(Бели Јанковић и Данко Марић на скупу СНСД-а)

Опскурни ликови око опскурног посланика

Милорад Јагодић окружио се у међувремену неким опскурним ликовима попут Белог Јанковића - човјека огромне имовине а без занимања и запослења, Данка Марића - осуђиваног фалсификатора новчаница и ловокрадице, извјесног Бојовића - такође ловокрадице... а заједничко свима њима јесте посједовање нелегалног оружја дугих цијеви, укључујући и малокалибарско, које отворено носе на задњим сједиштима аутомобила. Без имало устезања користе ово оружје чак и у најурбанијим дијеловима града, такорећи у строгом центру, не обазирући се на присуство бројних грађана, па чак и дјеце.

Једноставно изваде пушку из аутомобила, устријеле пса луталицу, сједу у аутомобил и оду као да се ништа није догодило, као да је то најнормалнија ствар на свијету. Забазекнути и од страха премрли грађани чак се не усуђују ни да овакве појаве пријаве полицији, јер знају ко чува леђа ликовима.

Ако се једног дана деси да се и неки "хомо сапиенс" нађе испред њихових цијеви, што уопште није искључено, потписник ових редака имаће макар неку сатисфакцију да је о овој појави јавност благовремено обавијестио.

(Аутор: Зоран Јанковић)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Лија

03.08.2016 09:51

Да није избора не би се ни знало за ове ''афере''. Код нас се ''афере'' откривају кад је потребно народу доказати ''поштење'' и окаљати образ политичког противника. Многи у тим настојањима претјерају па више кажу о себи него о другом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНКО

03.08.2016 11:07

Права си ти лија, за тебе пчљачка 14 милиона КМ није афера него "афера". Можда је теби у реди и то да народни посланик буде директор јавног предузећа иако има, по Закону о раду, оба услова за пензионисање, има 65 година старости и 43 године радног стажа.

Name

ре Јанко

03.08.2016 15:55

Дали се за ову ''аферу'' понешто знало прије годину или двије. Ја вјерујем да јесте, али се држала у резерви за рјешавање пред изборе.

Name

ЈАНКО

03.08.2016 21:32

О овој афери се годинама и зна и пише и писаће се. Проблем је то што су надлежне институције испоставе владајуће партије па ништа не предузимају. А шта би ти, лијо, да се о аферама пише само у неизборним годинама, односно 2 пута у 4 године? Зар није поштено подсјетити људе на криминал од прије1-2-3-5-8-12-15 колико год година људи који су на листама, зар није народ рекао - једном лопов увијек лопов?

Name

ре Јанко

04.08.2016 12:57

Јанко, криминал тежак 14 милиона марака је у надлежности Тужилаштва и Суда БиХ. О афери се не треба писати већ се афера мора процесуирати и то онда кад се догодила а не пред изборе. Код нас је права најезда афера и асвалтирања путева пред изборе. Ево иду локални избори. Скините са власти Пухалца и оне око њега. Освојите власт ви из СзП, а имали сте је у Рогатици прије СНСд-а и шта сте од Рогатице направили, рупу, недођију и ништа више. Слажем се с тобом да се криминал, без обзира кад се десио ,ора процесуирати. Ево ја те питам, шта је било са изградњом Српског Сарајева и 105 милиона у материјалу за ту изградњу? Ко је био на власти тада у свим општинама Српског Сарајева? Ти који су били на власти су покрали све што су могли покрасти. Неки се и сада налазе у СзП и то на високим министарским позицијама у институцијама бих. И на крају, пиши ћирилицом да се боље разумијемо.

Name

Велибор Д.

03.08.2016 10:36

Ста друго оцекивати од цовјека који не постује закон, цитава РС зна да он неце да иде у пензију иако је испунио и године стаза и зивота. Ово је само јос један доказ какав је то цовјек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нино

03.08.2016 11:03

Човјек има 46 година радног стажа и 65 година старости, како може бити директор јавног презућеа, инспекцијски органи, радите ли ви ишта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгомир

03.08.2016 14:14

Ово је слика СНСД власти. Криволовци суистакнути чланови рогатицког СНСД-а. Марић јавно на свом ФБ профилу држи слике ухваћене срнеће дивљачи. Пуца на све што се креће кроз шуму, срна, срндаћ, лане. Бојевић продаје срнетину у Сарајево, по 80 КМ. Пушке држе у шуми. Овај набилдани дезертер држи срнећу дивљач ограђену у свом дворишту. Командир полиције Кушић све то зна и ништа не предузима. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срецко

03.08.2016 14:15

Лицни интерес на прво мјесто. Узимај, препродаји , а функционер "владајуце" партије...??? Могуће ли је??? Замислите какви су то планови и апетити кад би се заузела и начелницка позиција. Јасно је засто се тако прљаво и бори за ту позицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоса

03.08.2016 19:54

Па докле висе,ваљда це надлезни органи реаговати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

05.08.2016 00:15

Што се тиче грађевинског материјала сав је био лагерован на Сладари и на ауто-бази Технотранса, а куда је отишао треба питати тадашње директоре Милорада Јагодића и Зорана Косорића, садашње кадрове СНСД-а. Вјероватно би понешто знао о томе рећи и Здравко Кнежевић, а и возачи Нешо Нерић и Војо Иконић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

05.08.2016 00:34

Пресуда је чиста намјештаљка са судом, јер је на лицитацију намјерно стављена имовина која се не може продати. Зашто суд није донио одлуку о принудној наплати продајом неспорне имовине, нпр. Супермаркета, Салона, управне зграде, пасата. А можда је циљ ове одлуке да постојећи "власници" који су земљу "купили" од "Агрокомбината" на овај начин поново "купе" исту земљу и тако је легализују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томо

05.08.2016 13:31

Господин Јагодиц будуци нацелник,а овај стари правац Пискавице.Задузио си опстину превисе,највисе це испастати радници опстине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

05.08.2016 14:22

Наведите један једини примјер шта је дотични "господин" за свога живота корисно урадио за Рогатицу и шта би он то могао доброга урадити, па да можда и ја промјеним мишљење.