Палма де Мајорка: Рај за хедонисте и купохоличаре

Рајске обале од прелепог белог песка који под ногама делује као најфинији тепих, протежу се дуж 550 километара.

Путовања 03.08.2016 | 09:17
Палма де Мајорка: Рај за хедонисте и купохоличаре
Дуге рајске плаже од белог песка, азурно море, задивљујући залазак сунца, живописна села, богата историја и предивна архитектура, уживање уз коктеле и опуштену чилаут музику и одлична ноћна забава, само су неки од мотива који сваке године око десет милиона туриста привуку на највеће острво балеарског архипелага. За Европљане Мајорка је остварење летњих снова, а за 800.000 становника, лето је време када острво морају да деле са другима.


Мајорчани су одлични домаћини, а туристи овај драгуљ Медитерана с разлогом посећују више од једног века. Занимљиво је да су први чартер летови и измишљени због Мајорке! У летовалишту Кала Мајор и шпански краљ има вилу у коју са принцезама "бежи" од мадридске врућине.

Острво има 41 марину, а пошто се налази на морском путу луксузних јахти и једрилица од Монте Карла до Марбеље, у августу се море пресијава од белине скупих пловила. Две највеће марине налазе се код Палма де Мајорке. Један је Пасео де Маритим где се Медитеран не види од катарки, а обалу красе најбољи клубови и дискотеке. Друга је у оближњем Порто Пи, далеко познатијем по великом шопинг центру. Иначе, Мајорка је за купохоличарке незамислив рај, а нарочито у августу када почињу велике распродаје и упоредо повољно могу да се купе и јесење ствари.

Шопинг није једини разлог зашто је Мајорка посебна. Ово острво обасјава сунце 300 дана годишње. Плаже крај кристално чистог мора су, пак, посебна прича. Рајска обала од прелепог белог песка који под ногама делује као најфинији тепих, протеже се око највећег дела Мајорке. Обала дугачка 550 километара са романтичним увалама, тиркизним лагунама и скривеним пећинама чине да се овде свако осећа као краљ.


Међу 80 прелепих плажа свако може да пронађе кутак по свом укусу - са урбаним духом и чилаут музиком, лежаљке које маме тишином или веселу увалу са кафићима на чијем се шанку хлади сангрија.

Мајорка дању бљешти на одсјају сунца које се прелива по површини тиркизног мора и голишавим телима, врелим и осунчаним, а ноћу пулсира у ритму музике која не престаје до раних јутарњих сати и смирује се тек када сунце поново израња. И тако свакога дана, вечери и ноћи, за милионе хедониста са свих страна света, забава траје без престанка.

Већина наших туриста борави у Магалуфу или Палма Нови које заједно чине велико летовалиште на најбољој острвској плажи. Овде је највише туриста из Немачке и Енглеске који су добро укорењени још од седамдесетих година прошлог века. За разлику од љубитеља масовног туризма, прави хедонисти радије бирају чаробно лепа, мала места и усамљене плаже.

Само 20 километара од Магалуфа налази се идилично село Ваљдемоса. Поред прелепог погледа на кућице покривене црепом, у центру се налази Картузијански манастир из 14. века, у коме су зиму 1838. године провели познати љубавници, композитор Фредерик Шопен и књижевница Жорж Санд. Ту се и данас налази Шопенов клавир.

У амфитеатру у Алкудији, старом граду и омиљеном римском летовалишту, одржавају се кориде где туристи са целог острва долазе да гледају борбе опасних бикова и неустрашивих тореадора.

Бурну историју острва обележили су Феничани, Картагињани, Римљани, Византинци, а потом и пирати бербери. Од 1229. године Мајорка је постала краљевина каталонских племића и Хаима од Арагона. Његови споменици се могу видети на острву, а његове градитељске подухвате следили су и наследици.


Стари град, настао у време Мавара, са уским испреплетаним уличицама и богато украшеним зградама одлично је место за бег од летње жеге. У старом граду је све збијено и испресецано, попут лавиринта, а мали тргови са зеленилом идеални за предах уз кафу. Иза капија се крију раскошне виле са двориштима пуним цвећа. У делу старог града недалеко од готске катедрале и старих ветрењача, увече се испија прво пиће. У граду ради 2.500 ресторана, а љубитељи доброг залогаја могу да уживају у свежим морским плодовима и другим специјалитетима медитеранске кухиње.

Мајорка је отмена и гламурозна, веома китњаста, али и нимало кич. У лепим старим здањима налазе се скупи бутици, али лепе поклоне могу да нађу и они са плићим џепом. Бисери који се овде праве, један су од најтраженијих сувенира.

Попут Барселоне и Палма де Мајорка има своју пешачку зону, са раскошним дрвећем и цвећем оивичену, авенију Авенида Борне, или Пасео де Борн. Овде два пута недељно у подне свира градски оркестар који је атракција за туристе. Овом улицом се стиже до Трга Еспања из које се шири мрежа старих уличица које воде до Трга Мајор који је центар свих збивања.


Има Мајорка обиље природних лепота, али и музеја, галерија, историјских споменика и све што туристи могу да пожеле. На истоку острва налази се фабрика бисера, али и Порто Криста и пећина Драк у којој се током сезоне одржавају концерти. На северу обавезно треба посетити место Солер, које има предивне господске куће и прелепу плажу до које се стиже јединственим трамвајем "трансвиа де Солер". Карта кошта шест евра, а читавим путем до Солера пролази се кроз национални парк.

ПЕСАК И ПЕШАЧЕЊЕ

Са најпознатије плажа Ес Тренк сваке године однесе се 25 тоне песка! Поред таласа, далеко више песка се однесе на пешкирима, ципелама, купаћим костимима, коси...

Ко не воли да се сунча може да изнајми бицикл и придружи се хиљадама бициклиста који сваке године крстаре Мајорком. И пешачење је овде препоручљиво, јер постоји 400 километара пешачких стаза.



ЧАРИ БЕЛОГ ОСТРВА

У архипелаг Балеара поред Мајорке, спадају и мања острва - Ибица, Менорка и Форментера.

Ибицу многи називају и белим острвом због белих коцкастих кућа (које су инспирисале уметнике кубисте), али и белих туриста који не стижу да се сунчају од ноћног провода. Према предању, на Ибици су живеле грчке музе музике, а њихови гласови се и данас могу чути лети.

Ибица је омиљено одредиште за младе који овде стижу због чувених, бесконачних журки. Овде долази и џет-сет друштво, трендсетери и познате личности. Од Мајорке до Ибице свакодневно саобраћа брод који у раним јутарњим часовима (8.00) креће ка Ибици, а враћа се касно увече, па је ово савршено место за излет и луду забаву, дању за старије, ноћу за млађе.

Иначе, провод на Ибици почиње са заласком сунца у легендарном "Кафе дел мар" и наставља се у преклабинг местима, да би се врхунац доживео у дисоктекама до којих саобраћа диско-бус. Журке обично заврше пена-партијем ујутру око 10 часова.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар