Ову храну никада не чувајте у фрижидеру

Тропске температуре чине да храну држимо у фрижидеру како би се очувала свежина намирница. Ипак, чување меда, парадајза или хлеба на ниској температури је, како истичу стручњаци, лоша идеја.

Здравље 03.08.2016 | 09:12
Ову храну никада не чувајте у фрижидеру
Не само да намирнице неће остати свеже, већ могу уништити укус хране која се тамо налази. Што се тиче, на пример, лука, у фрижидеру, то ће дефинитивно утицати на друге намирнице, истиче истраживање Института Гоод Хоусекеепинг.

У водичу Девет ствари које не би требало држати у фрижидеру, Институт упозорава да пораст температура може довести до тога да фрижидер буде препуњен храном и пићем у жељи власника да очува свежину хране: „Током лета, наши фрижидери су претрпани разним намирницама, а постоје неке које треба заувек иселити одатле“.

Постоје намирнице, истичу стручњаци, које многи држе у фрижидеру, а које би много дуже трајале уколико би се чувале на собној температури.

Хлеб се брже суши у фрижидеру без ваздуха него на собној температури. Да би остао свеж, хлеб треба чувати на сувом месту, на собној температури.

Лук би требало држати у сувој просторији у мраку, да би се избегло клијање. У фрижидеру његов мирис може да поквари другу храну.

Такође, бели лук треба чувати на сувом како би трајао дуже. Фрижидер нема никакву функцију у очувању свежине те намирнице.

Најбоље је чувати авокадо у отвореној, папирној, тамној кеси, како не би пребрзо иструлио. Ако, пак, желите да убрзате процес сазревања, ставите авокадо у посуду са воћем поред банана.

Што је парадајз хладнији, има веће шансе да изгуби природни укус. Најукснији парадајз је онај који се чува на собној температури.

Једина храна која се никада не квари, тако да нема потребе да буде било где осим у на кухињској полици или у ормарићу, је мед. Мед, једина храна која се никада не квари
Неисечена диња не тражи да се чува на хладном, а чим је исецкате, умотајте посуду са парчићима у фолију и ставите их у фрижидер – али не пре.

Иако неки инсистирају на томе да се кафа чува на хладном, она заправо апсорбује мирисе других намирница из фрижидера. Најбоље је чувати је у херметички затвореној посуди.

РТС
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар