Војска патролира у Рију

Бразил је саопштио да је послао војне патроле на проблематичне туристичке локације у Рио де Жанеиру да би умањио шансе за извршење напада, два дана уочи почетка Олимпијских игара.

Свијет 03.08.2016 | 09:10
Војска патролира у Рију
Министар правде Алехандре де Мораес рекао је да ће ангажовање војске код статуе Исуса Христоса и на планини Шећерна глава омогућити да полицајци патролирају на другим локацијама у граду током Игара, које трају од 5. до 21. августа.

Мораес је рекао на отварању центра за међународну полицијску сарадњу да ће агенти опремљени детекторима метала провјеравати посјетиоце на поменутим локацијама. Војска ће патролирати и на стратешким тачкама у Рију, попут енергетских, водоводних и телекомуникационих инсталација, аеродрома и трамвајских станица.

У Бразилу је прошлог мјесеца приведено 12 људи због сумње да су повезани са милитантом групом "Исламска држава". Полиција је саопштила да под надзором држи око 100 осумњичених исламистичких милитаната, посебно у области порозне границе са Парагвајем и Аргентином.

Мораес је нагласио да су шансе за извршење напада "минималне". Дописници јављају да радови на главном олимпијском стадиону још нису завршени те да машине за скенирање посјетилаца икс-зрацима још нису укључене и да нема апарата за скенирање олимпијских акредитација.

Организатори су прошле седмице поништили уговор са релативно непознатом фирмом за обезбјеђење, која је требало да провјерава акредитације и торбе на улазима у стадионе. Та компанија замијењена је резервистима војне полиције. Ројтерсов извјештач обишао је стадион "Енгенао", улазио у свлачионице и остале дијелове објекта без икаквих ограничења. Министар правде је нагласио да ће обезбјеђење бити појачано од данас.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар