Vojska patrolira u Riju

Brazil je saopštio da je poslao vojne patrole na problematične turističke lokacije u Rio de Žaneiru da bi umanjio šanse za izvršenje napada, dva dana uoči početka Olimpijskih igara.

Svijet 03.08.2016 | 09:10
Vojska patrolira u Riju
Ministar pravde Alehandre de Moraes rekao je da će angažovanje vojske kod statue Isusa Hristosa i na planini Šećerna glava omogućiti da policajci patroliraju na drugim lokacijama u gradu tokom Igara, koje traju od 5. do 21. avgusta.

Moraes je rekao na otvaranju centra za međunarodnu policijsku saradnju da će agenti opremljeni detektorima metala provjeravati posjetioce na pomenutim lokacijama. Vojska će patrolirati i na strateškim tačkama u Riju, poput energetskih, vodovodnih i telekomunikacionih instalacija, aerodroma i tramvajskih stanica.

U Brazilu je prošlog mjeseca privedeno 12 ljudi zbog sumnje da su povezani sa militantom grupom "Islamska država". Policija je saopštila da pod nadzorom drži oko 100 osumnjičenih islamističkih militanata, posebno u oblasti porozne granice sa Paragvajem i Argentinom.

Moraes je naglasio da su šanse za izvršenje napada "minimalne". Dopisnici javljaju da radovi na glavnom olimpijskom stadionu još nisu završeni te da mašine za skeniranje posjetilaca iks-zracima još nisu uključene i da nema aparata za skeniranje olimpijskih akreditacija.

Organizatori su prošle sedmice poništili ugovor sa relativno nepoznatom firmom za obezbjeđenje, koja je trebalo da provjerava akreditacije i torbe na ulazima u stadione. Ta kompanija zamijenjena je rezervistima vojne policije. Rojtersov izvještač obišao je stadion "Engenao", ulazio u svlačionice i ostale dijelove objekta bez ikakvih ograničenja. Ministar pravde je naglasio da će obezbjeđenje biti pojačano od danas.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar