Ех, Звездо...! Далеко је та Лига шампиона!

Не може Звезда да да онолико колико може да прими! Лудогорец са два брза гола почетком првог продужетка савладао преспоре црвено-беле са 4:2 и српског шанмпиона послао у плеј-оф за пласман у Лигу Европе.

Фудбал 02.08.2016 | 23:45
Ех, Звездо...! Далеко је та Лига шампиона!
Пуне трибине као ретко када у последњих неколико година. Да посведоче да је Црвена звезда ипак далеко од нивоа потребног за Лигу шампиона. Имали су црвено-бели подршку 50.000 грла на стадиону "Рајко Митић", имали су и ту срећу да први ударац у оквир противничког гола буде награђен поготком за вођство, имали су - додуше на кратко - и играча више, али нису имали оно најпотребније: њено височанство игру. Оних 2:2 из Разграда исувише јефтино је испуштено још у првом полувремену београдског дуела да би Лудогорец у продужетку стигао до победе од 4:2 и Звезду послао да шансу за јесен на међународној сцени потражи у плеј-офу за Лигу Европе.

А и тамо ће Звезда бити на великим мукама настави ли да се ослања искључиво на индивидуални квалитет неколико зналаца са лоптом. Настави ли да ривалима поклања голове као што је учинила код мање-више свих шест комада у двомечу са Лудогорецом те ће се муке претворити у голготу.

Јер као и у Разграду, црвено-бели су и вечерас сами себи пуцали у ноге. У 23. минуту брзоноги Џонатан Кафу је као поред чуњева прошетао између Демијана Ле Талека, Мичела Доналда, Луиса Ибањеза, Томаса Фибела и Зорана Рендулића, у 40. је Дамир Кахриман заспао на Вандерсонов шут са неких 20 метара и дозволио да му лопта прође испод руке.

Када се нада и пробудила захваљујући несмотрености Игора Пластуна, који је у размаку од само два минута добио два жута картона, Гелор Канга, у првом полувремену најагилнији играч Звезде, иако често превише себичан, узвратио је беспотребним одгуривањем Светослава Ђакова у тренуцима док су играчи обе екипе ишле ка свлачионицама. Искључење које се савршено уклопило у Звездину самоубилачку мисију.

Таман што је хук са трибина утихнуо, а ситуација почела да изгледа безазлено дочекали су црвено-бели да им се и срећа осмехне. Ударац Александра Катаија, кога су гости добрим делом вечерас успели да одсеку од остатка екипе, Стојанов је само одбио у срце казненог простора, а резервиста Уго Вијеира подсетио колико уме да буде спретан у ситуацијама у којима се многи збуне. Ушуњао се у противничке редове и изнудио једанаестерац који је Луис Ибањез претворио у изједначење 2:2.

Међутим, срећа може да помогне код једног гола, да помери лопту који центиметар лево или десно, да превари судију на секунд, али не и да сакрије очигледно. Будимо објективни сад кад је већ готово - Лудогорец је у ових 180 минута показао да је квалитетнији, бржи, јачи. Да је тим пре свега. Звезда је екипа која чека тренутак генијалностиАлександра Катаија, неку Кангину лопту која би изненадила и њега самог, можда пројектилДоналда попут оног полуволеја из 17. минута када се учинило да ће Лудогорец сагорети на Топчидерском брду. Или то Вијеирино лукавство.

Међутим, ако ће у нападу Звезда и дочекати тај један моменат инспирације, упркос томе што игра споро, преспоро за озбиљан европски фудбал, у одбрани нема апсолутно никакве неизвесности. Једино сигурно на утакмицама српског шампиона - нека ће се глупост у одбрани направити. И неће бити сама. На оне две из регуларних 90 минута већ почетком првог продужетка накалемиле су се још две, па је Вандерсон као стрелац хет-трика израстао у јунака утакмице, а свима нама у Србији показао да се - колико год болно звучао - нису Бугари без основа разметали бомбастичним изјава уочи обе утакмице.

Уосталом, Лудогорец и трећи пут узастопце избацује српског шампиона. Није случајност. Не може да буде. Непријатна тишина која се добрим делом меча могла осетити на стадиону "Рајко Митић" говори да је и навијачима Црвене звезде то сасвим јасно. Лига шампиона је у овом тренутку превелик залогај. Црвено-белима сада преостаје да се надају добром жребу за плеј-оф Лиге Европе. Било би то више него довољно после година агоније.



ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ЛУДОГОРЕЦ 2:4 (2:2, 1:2)
/Доналд 17, ИБањез 61 пен - Кафу 23, Вандерсон 40, 92, 96/

Стадион: Рајко Митић;
Гледалаца: Око 50.000;
Судија: Лука Банти (Италија);

Црвена звезда (4-2-3-1): Кахриман - Цветковић, Рендулић, Фибел, Ибањез - Доналд, Ле Талек (од 106. минута Ристић) - Срнић (од 53. минута Вијеира), Канга, Моуче (од 57. минута Руиз) - Катаи;

Лудогорец (4-2-3-1): Стојанов - Минев, Пластун, Моци, Натанијел - Ђаков, Абел - Џонатан Кафу (од 70. минута Мисиђан), Марселињо, Вандерсон - Кешеру (од 46. минута Паломино).

Жути картони: Доналд, Абел, Пластун, Стојанов.
Црвени картони: Пластун. Канга.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар