Eh, Zvezdo...! Daleko je ta Liga šampiona!

Ne može Zvezda da da onoliko koliko može da primi! Ludogorec sa dva brza gola početkom prvog produžetka savladao prespore crveno-bele sa 4:2 i srpskog šanmpiona poslao u plej-of za plasman u Ligu Evrope.

Fudbal 02.08.2016 | 23:45
Eh, Zvezdo...! Daleko je ta Liga šampiona!
Pune tribine kao retko kada u poslednjih nekoliko godina. Da posvedoče da je Crvena zvezda ipak daleko od nivoa potrebnog za Ligu šampiona. Imali su crveno-beli podršku 50.000 grla na stadionu "Rajko Mitić", imali su i tu sreću da prvi udarac u okvir protivničkog gola bude nagrađen pogotkom za vođstvo, imali su - doduše na kratko - i igrača više, ali nisu imali ono najpotrebnije: njeno visočanstvo igru. Onih 2:2 iz Razgrada isuviše jeftino je ispušteno još u prvom poluvremenu beogradskog duela da bi Ludogorec u produžetku stigao do pobede od 4:2 i Zvezdu poslao da šansu za jesen na međunarodnoj sceni potraži u plej-ofu za Ligu Evrope.

A i tamo će Zvezda biti na velikim mukama nastavi li da se oslanja isključivo na individualni kvalitet nekoliko znalaca sa loptom. Nastavi li da rivalima poklanja golove kao što je učinila kod manje-više svih šest komada u dvomeču sa Ludogorecom te će se muke pretvoriti u golgotu.

Jer kao i u Razgradu, crveno-beli su i večeras sami sebi pucali u noge. U 23. minutu brzonogi Džonatan Kafu je kao pored čunjeva prošetao između Demijana Le Taleka, Mičela Donalda, Luisa Ibanjeza, Tomasa Fibela i Zorana Rendulića, u 40. je Damir Kahriman zaspao na Vandersonov šut sa nekih 20 metara i dozvolio da mu lopta prođe ispod ruke.

Kada se nada i probudila zahvaljujući nesmotrenosti Igora Plastuna, koji je u razmaku od samo dva minuta dobio dva žuta kartona, Gelor Kanga, u prvom poluvremenu najagilniji igrač Zvezde, iako često previše sebičan, uzvratio je bespotrebnim odgurivanjem Svetoslava Đakova u trenucima dok su igrači obe ekipe išle ka svlačionicama. Isključenje koje se savršeno uklopilo u Zvezdinu samoubilačku misiju.

Taman što je huk sa tribina utihnuo, a situacija počela da izgleda bezazleno dočekali su crveno-beli da im se i sreća osmehne. Udarac Aleksandra Kataija, koga su gosti dobrim delom večeras uspeli da odseku od ostatka ekipe, Stojanov je samo odbio u srce kaznenog prostora, a rezervista Ugo Vijeira podsetio koliko ume da bude spretan u situacijama u kojima se mnogi zbune. Ušunjao se u protivničke redove i iznudio jedanaesterac koji je Luis Ibanjez pretvorio u izjednačenje 2:2.

Međutim, sreća može da pomogne kod jednog gola, da pomeri loptu koji centimetar levo ili desno, da prevari sudiju na sekund, ali ne i da sakrije očigledno. Budimo objektivni sad kad je već gotovo - Ludogorec je u ovih 180 minuta pokazao da je kvalitetniji, brži, jači. Da je tim pre svega. Zvezda je ekipa koja čeka trenutak genijalnostiAleksandra Kataija, neku Kanginu loptu koja bi iznenadila i njega samog, možda projektilDonalda poput onog poluvoleja iz 17. minuta kada se učinilo da će Ludogorec sagoreti na Topčiderskom brdu. Ili to Vijeirino lukavstvo.

Međutim, ako će u napadu Zvezda i dočekati taj jedan momenat inspiracije, uprkos tome što igra sporo, presporo za ozbiljan evropski fudbal, u odbrani nema apsolutno nikakve neizvesnosti. Jedino sigurno na utakmicama srpskog šampiona - neka će se glupost u odbrani napraviti. I neće biti sama. Na one dve iz regularnih 90 minuta već početkom prvog produžetka nakalemile su se još dve, pa je Vanderson kao strelac het-trika izrastao u junaka utakmice, a svima nama u Srbiji pokazao da se - koliko god bolno zvučao - nisu Bugari bez osnova razmetali bombastičnim izjava uoči obe utakmice.

Uostalom, Ludogorec i treći put uzastopce izbacuje srpskog šampiona. Nije slučajnost. Ne može da bude. Neprijatna tišina koja se dobrim delom meča mogla osetiti na stadionu "Rajko Mitić" govori da je i navijačima Crvene zvezde to sasvim jasno. Liga šampiona je u ovom trenutku prevelik zalogaj. Crveno-belima sada preostaje da se nadaju dobrom žrebu za plej-of Lige Evrope. Bilo bi to više nego dovoljno posle godina agonije.



CRVENA ZVEZDA - LUDOGOREC 2:4 (2:2, 1:2)
/Donald 17, IBanjez 61 pen - Kafu 23, Vanderson 40, 92, 96/

Stadion: Rajko Mitić;
Gledalaca: Oko 50.000;
Sudija: Luka Banti (Italija);

Crvena zvezda (4-2-3-1): Kahriman - Cvetković, Rendulić, Fibel, Ibanjez - Donald, Le Talek (od 106. minuta Ristić) - Srnić (od 53. minuta Vijeira), Kanga, Mouče (od 57. minuta Ruiz) - Katai;

Ludogorec (4-2-3-1): Stojanov - Minev, Plastun, Moci, Natanijel - Đakov, Abel - Džonatan Kafu (od 70. minuta Misiđan), Marselinjo, Vanderson - Kešeru (od 46. minuta Palomino).

Žuti kartoni: Donald, Abel, Plastun, Stojanov.
Crveni kartoni: Plastun. Kanga.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar