Анализа: Партизан није овако лоше стартовао, још од када је Тито био жив!

Фудбалери Партизана су катастрофално почели нову сезону. Тим из Хумске у прва два кола домаћег шампионата освојио је само један бод, што им се није десило још од јесени 1979. године.

Фудбал 02.08.2016 | 22:30
Анализа: Партизан није овако лоше стартовао, још од када је Тито био жив!
Од почетка сезоне фудбалери Партизана не могу да се саставе... Одавно је јасно да у Хумској нешто не штима. Генерални директор Милош Вазура је пред реванш у квалификацијама за Лигу Европе са Заглебљем рекао да евро-сцена није приоритет, али... Црно-бели су очајни и у Суперлиги. Цех је платио тренер Иван Томић, а онај ко га замени имаће тежак задатак.

Млађи навијачи Партизана нису били ни рођени у години у којој је тим из Хумске последњи пут овако лоше стартовао. Први пут од сезоне 1979/1980 црно-бели после два одиграна кола имају само један бод. Тада су на гостујућем терену поражени од Динама (5:1), док је бод са стадиона у Хумској однео Раднички. Те црне сезоне црно-бели су заузели 13. место, а црни почетак какав је тада остварен (а сада поновљен) последњи пут се, дакле, десио док је још био жив Јосип Броз Тито, председник некадашње Југославије.

После ремија са Бачком и пораза од Напретка, Партизан је забележио најгори старт у последњих 35 година. Откако је последњи пут тим из Хумске тако шокирао своје присталице, распала се СФРЈ, па је потоња СР Југославија "издржала" санкције, све до преименовања у државну заједницу Србије и Црне Горе, а онда су настали и четврти пасоши, и то са именом Републике Србије. Три и по деценије прође од када је последњи пут црно-бели тим овако лоше отворио сезону у првенству. Било, поновило се.

Иначе, од 2000. играчи Партизана само три пута нису победили у првом колу, а сезона 1991/1992 била је последња коју је “парни ваљак” започео поразом.

Рачунајући две утакмице у квалификацијама за Лигу Европе, Партизан није постигао гол 388 минута. Валери Божинов је у самој завршници меча у Крушевцу реализовао једанаестерац, па на погодак из игре навијачи освајача Купа Србије још увек чекају.

Ипак, ово није најгори почетак првенства у историји трофејног клуба.

Истина, само једном је у својој историји Партизан лошије почео шампионат него што је то случај сада: у јесен 1951. године црно-бели су изгубили првих пет утакмица, потом одиграли нерешено са БСК-ом, а тек у седмом колу обрадовали су навијаче, тријумфом над Војводином (0:1). Ако је за утеху навијачима Партизана после подсећања на некадашње и актуелне црне дане, њихови љубимци су се после очајног старта те 1951. на крају ипак пробили ка врху, додуше на четврто место. Садашњи апетити, у лиги каква је наша, свакако су већи, без обзира на очајан почетак сезоне.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар