Analiza: Partizan nije ovako loše startovao, još od kada je Tito bio živ!

Fudbaleri Partizana su katastrofalno počeli novu sezonu. Tim iz Humske u prva dva kola domaćeg šampionata osvojio je samo jedan bod, što im se nije desilo još od jeseni 1979. godine.

Fudbal 02.08.2016 | 22:30
Analiza: Partizan nije ovako loše startovao, još od kada je Tito bio živ!
Od početka sezone fudbaleri Partizana ne mogu da se sastave... Odavno je jasno da u Humskoj nešto ne štima. Generalni direktor Miloš Vazura je pred revanš u kvalifikacijama za Ligu Evrope sa Zaglebljem rekao da evro-scena nije prioritet, ali... Crno-beli su očajni i u Superligi. Ceh je platio trener Ivan Tomić, a onaj ko ga zameni imaće težak zadatak.

Mlađi navijači Partizana nisu bili ni rođeni u godini u kojoj je tim iz Humske poslednji put ovako loše startovao. Prvi put od sezone 1979/1980 crno-beli posle dva odigrana kola imaju samo jedan bod. Tada su na gostujućem terenu poraženi od Dinama (5:1), dok je bod sa stadiona u Humskoj odneo Radnički. Te crne sezone crno-beli su zauzeli 13. mesto, a crni početak kakav je tada ostvaren (a sada ponovljen) poslednji put se, dakle, desio dok je još bio živ Josip Broz Tito, predsednik nekadašnje Jugoslavije.

Posle remija sa Bačkom i poraza od Napretka, Partizan je zabeležio najgori start u poslednjih 35 godina. Otkako je poslednji put tim iz Humske tako šokirao svoje pristalice, raspala se SFRJ, pa je potonja SR Jugoslavija "izdržala" sankcije, sve do preimenovanja u državnu zajednicu Srbije i Crne Gore, a onda su nastali i četvrti pasoši, i to sa imenom Republike Srbije. Tri i po decenije prođe od kada je poslednji put crno-beli tim ovako loše otvorio sezonu u prvenstvu. Bilo, ponovilo se.

Inače, od 2000. igrači Partizana samo tri puta nisu pobedili u prvom kolu, a sezona 1991/1992 bila je poslednja koju je “parni valjak” započeo porazom.

Računajući dve utakmice u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Partizan nije postigao gol 388 minuta. Valeri Božinov je u samoj završnici meča u Kruševcu realizovao jedanaesterac, pa na pogodak iz igre navijači osvajača Kupa Srbije još uvek čekaju.

Ipak, ovo nije najgori početak prvenstva u istoriji trofejnog kluba.

Istina, samo jednom je u svojoj istoriji Partizan lošije počeo šampionat nego što je to slučaj sada: u jesen 1951. godine crno-beli su izgubili prvih pet utakmica, potom odigrali nerešeno sa BSK-om, a tek u sedmom kolu obradovali su navijače, trijumfom nad Vojvodinom (0:1). Ako je za utehu navijačima Partizana posle podsećanja na nekadašnje i aktuelne crne dane, njihovi ljubimci su se posle očajnog starta te 1951. na kraju ipak probili ka vrhu, doduše na četvrto mesto. Sadašnji apetiti, u ligi kakva je naša, svakako su veći, bez obzira na očajan početak sezone.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar