Огласи преплављени неморалним понудама

Потребни сарадници за паковање коверти код куће - зарада до 300 КМ седмично, посао за хостесе, чистачице, собарице, тесаре, зидаре, за рад у Европској унији плата до 2.500 евра, тражим фотомоделе - контакт само путем и-мејла - само су неки од сумњивих огласа за посао које је свакодневно могуће пронаћи у штампи, залијепљене по бандерама, те објављене на интернету и друштвеним мрежама.

Република Српска 02.08.2016 | 14:40
Огласи преплављени неморалним понудама
Иако се на први поглед чини да је до сигурне егзистенције потребан само пасош и добра воља, иза свега тога се најчешће крије велика превара.

Жртва једног од ових огласа могла је да буде и М. Д., која је добила непристојну понуду и од тада страхује да се пријави за посао путем огласа.

“Тражили су да пошаљем пријаву са фотографијом за посао промотора, што сам и учинила. Послије неколико дана ме позвао младић, који ми је нудио да дођем у Дервенту, да проведем ноћ са њим, како бисмо се договорили о послу”, казала је М. Д. која студира у Бањалуци.

Наводи да му је казала да није заинтересована, међутим, он ју је мјесецима након тога свакодневно звао и наговарао да прихвати понуду, да је резервисао хотелску собу и слично.

“Од познанице сам сазнала да се и она пријављивала на исти оглас и да дуго није могла да га се ријеши”, наводи М. Д. И њена пријатељица Ж. С. имала је непријатно искуство.

Она је једном приликом позвала човјека који је тражио некога за паковање коверти код куће и нудио одличну зараду.

“Одмах ми је рекао да треба да уплатим 20 КМ како би ми наводно послао материјал са којим ћу да радим. Исте секунде сам схватила шта је у питању и настојала сам да му кажем да нисам заинтересована, али он је као програмиран причао "сто на сат", нисам могла доћи до ријечи па сам прекинула везу”, казала је ова двадесетшестогодишњакиња.

У Агенцији за посредовање при запошљавању "Спектар" кажу да пракса појављивања лажних огласа траје годинама.

“Они који траже посао треба да покушају да сазнају што више података о послодавцу, најбоље преко познаника, а уколико то није могуће, онда путем интернета.

Лажни оглас могуће је препознати по томе што нема података о послодавцу, назива фирме, немогуће је пронаћи историју пословања, немају веб страницу или је она непрофесионална”, навео је директор агенције "Спектар" Мирослав Вукајловић.

Напомиње да ни у ком случају не би требало конкурисати на огласе гдје се као први услов захтијева фотографија или обавеза плаћања трошкова визе, љекарског прегледа, посредничке провизије и слично, јер то су сигурно преваре.

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ упозоравају грађане да агенције које посредују при запошљавању услуге наплаћују послодавцу, а не грађанима који траже запослење.

“Физичка лица не могу запошљавати, па свака уплата новца на неки приватни рачун јасно указује да је ријеч о превари, те позивамо грађане да такве случајеве пријаве полицији”, кажу у овој агенцији, која тренутно посредује при запошљавању становника БиХ у Словенији и Њемачкој.

Они истичу да све остало не иде путем Агенције, осим ако не добију захтјев за посредовање из иностранства.

Радне дозволе:

Незапосленим грађанима преваранти неријетко обећавају радне и боравишне дозволе за Њемачку уз новчану надокнаду.

“Дозволе на годину коштају 1.500 евра, а оснивање фирме, односно дугорочна радна дозвола већ од 3.500 евра”, наводи један од оглашивача на интернету, наводећи свој број телефона на који га је могуће контактирати путем апликација "Вибер" и "Wхат'с Апп ".

Не насједајте на:

Велика зарада за кратко вријеме

Незахтијевање посебних вјештина

Нема разговора за посао

У случају рада у иностранству не давати документе послодавцу

Како препознати лажни оглас Нема података о послодавцу:

Нема назива фирме

Немогуће пронаћи историју пословања

Немају веб страницу или је она непрофесионална

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тест

02.08.2016 12:58

Наса милиција и тузиластво прислускују нормалне градјане улазе у њихове приватне зивоте а психопате и нанијаке бе дирају страсно и недопустиво.

ОДГОВОРИТЕ