Oglasi preplavljeni nemoralnim ponudama

Potrebni saradnici za pakovanje koverti kod kuće - zarada do 300 KM sedmično, posao za hostese, čistačice, sobarice, tesare, zidare, za rad u Evropskoj uniji plata do 2.500 evra, tražim fotomodele - kontakt samo putem i-mejla - samo su neki od sumnjivih oglasa za posao koje je svakodnevno moguće pronaći u štampi, zalijepljene po banderama, te objavljene na internetu i društvenim mrežama.

Republika Srpska 02.08.2016 | 14:40
Oglasi preplavljeni nemoralnim ponudama
Iako se na prvi pogled čini da je do sigurne egzistencije potreban samo pasoš i dobra volja, iza svega toga se najčešće krije velika prevara.

Žrtva jednog od ovih oglasa mogla je da bude i M. D., koja je dobila nepristojnu ponudu i od tada strahuje da se prijavi za posao putem oglasa.

“Tražili su da pošaljem prijavu sa fotografijom za posao promotora, što sam i učinila. Poslije nekoliko dana me pozvao mladić, koji mi je nudio da dođem u Derventu, da provedem noć sa njim, kako bismo se dogovorili o poslu”, kazala je M. D. koja studira u Banjaluci.

Navodi da mu je kazala da nije zainteresovana, međutim, on ju je mjesecima nakon toga svakodnevno zvao i nagovarao da prihvati ponudu, da je rezervisao hotelsku sobu i slično.

“Od poznanice sam saznala da se i ona prijavljivala na isti oglas i da dugo nije mogla da ga se riješi”, navodi M. D. I njena prijateljica Ž. S. imala je neprijatno iskustvo.

Ona je jednom prilikom pozvala čovjeka koji je tražio nekoga za pakovanje koverti kod kuće i nudio odličnu zaradu.

“Odmah mi je rekao da treba da uplatim 20 KM kako bi mi navodno poslao materijal sa kojim ću da radim. Iste sekunde sam shvatila šta je u pitanju i nastojala sam da mu kažem da nisam zainteresovana, ali on je kao programiran pričao "sto na sat", nisam mogla doći do riječi pa sam prekinula vezu”, kazala je ova dvadesetšestogodišnjakinja.

U Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju "Spektar" kažu da praksa pojavljivanja lažnih oglasa traje godinama.

“Oni koji traže posao treba da pokušaju da saznaju što više podataka o poslodavcu, najbolje preko poznanika, a ukoliko to nije moguće, onda putem interneta.

Lažni oglas moguće je prepoznati po tome što nema podataka o poslodavcu, naziva firme, nemoguće je pronaći istoriju poslovanja, nemaju veb stranicu ili je ona neprofesionalna”, naveo je direktor agencije "Spektar" Miroslav Vukajlović.

Napominje da ni u kom slučaju ne bi trebalo konkurisati na oglase gdje se kao prvi uslov zahtijeva fotografija ili obaveza plaćanja troškova vize, ljekarskog pregleda, posredničke provizije i slično, jer to su sigurno prevare.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH upozoravaju građane da agencije koje posreduju pri zapošljavanju usluge naplaćuju poslodavcu, a ne građanima koji traže zaposlenje.

“Fizička lica ne mogu zapošljavati, pa svaka uplata novca na neki privatni račun jasno ukazuje da je riječ o prevari, te pozivamo građane da takve slučajeve prijave policiji”, kažu u ovoj agenciji, koja trenutno posreduje pri zapošljavanju stanovnika BiH u Sloveniji i Njemačkoj.

Oni ističu da sve ostalo ne ide putem Agencije, osim ako ne dobiju zahtjev za posredovanje iz inostranstva.

Radne dozvole:

Nezaposlenim građanima prevaranti nerijetko obećavaju radne i boravišne dozvole za Njemačku uz novčanu nadoknadu.

“Dozvole na godinu koštaju 1.500 evra, a osnivanje firme, odnosno dugoročna radna dozvola već od 3.500 evra”, navodi jedan od oglašivača na internetu, navodeći svoj broj telefona na koji ga je moguće kontaktirati putem aplikacija "Viber" i "What's App ".

Ne nasjedajte na:

Velika zarada za kratko vrijeme

Nezahtijevanje posebnih vještina

Nema razgovora za posao

U slučaju rada u inostranstvu ne davati dokumente poslodavcu

Kako prepoznati lažni oglas Nema podataka o poslodavcu:

Nema naziva firme

Nemoguće pronaći istoriju poslovanja

Nemaju veb stranicu ili je ona neprofesionalna

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

test

02.08.2016 14:58

Nasa milicija i tuzilastvo prisluskuju normalne gradjane ulaze u njihove privatne zivote a psihopate i nanijake be diraju strasno i nedopustivo.

ODGOVORITE