Колико знате о спорту у Северној Кореји?!

Олимпијске игре представљају ретку прилику да се изолована Северна Кореја представи у позитивном светку и такмичи за аплаузе и престиж.

Остали спортови 04.08.2016 | 08:45
Колико знате о спорту у Северној Кореји?!
Спортисти из ове земље у Рију ће се такмичити у стреличарству, атлетици, скоковима у воду, гимнастици, џудоу, стрељаштву, стоном тенису, рвању, али ће највише шанси за медаље имати у дизању тегова.

За разлику од Јужне Кореје, великог ривала и непријатеља, која је много успешнија у спорту, Северна још није успела да испуни очекивања нације.

Најблиставији тренутак у историји догодио се давне 1966. године на Светском првенству у Енглеској, када су Северни Корејци савладали велику Италију нап уту до четвртфинала.

Што се тиче највеће смотре спортиста, такмичили су се на девет Олимпијских игара од Минхена 1972, али су освојили само 14 златних медаља. Четири злата покупили су на прошлим Играма у лондону (три у дизању тегова и једна у џудоу), чиме су изједначили свој најбољи учинак.

Андрај Абрахамиан, стручњак за Северну Кореју са универзитета Меквајер у Аустралији, рекао је да је у земљи високо изграђено друштво које ставља акценат на организацију живота и стварање врхунских спортиста.

Године 2013. отворена је Међународна фудбалска школа у Пјонгјангу – модеран и добро опремљен објекат у којем раде домаћи и страни тренер са више од 200 талентоване деце између 8 и 15 година. Они су бирани из школа и клубова широм земље. Најперспективнији се после похађања школе шаљу у иностранство и похађају елитне академије у Италији и Шпанији.

Шест чланова тима који је 2014. године освојио првенство У-16 првенство Азије тријумфом над Јужном Корејом са 2:1, тренирало је у Европи.

Успеси на глобалном нивоу доносе и индивидуалне награде – врхунски спортисти добијају титуле ‘Спортиста људи’, ка ои поклоне у виду аутомобила и скупоцених станова у Пјонгјангу.

О Северној Кореји се не зна много, али све већа улагања у спорт могла би ову земљу да учине равноправним учесником великих такмичења.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар