Заражен маларијом лута Београдом

Пре две недеље код тројице миграната у Београду откривена је маларија. Они су одмах смештени у карантин Клинике за инфективне и тропске болести, али је један је од њих побегао јер није могао да борави у затвореном простору.

Србија 02.08.2016 | 12:20
Заражен маларијом лута Београдом
Маларија – инфективна болест коју преносе комарци стигла је у Србију а донели су је мигранти, који су се највероватније заразили у својим земљама или на путу ка нашој, ексклузивно сазнаје Телеграф од извора из врха здравствених власти.

Оболели су смештени у карантину Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, међутим, један од њих је одатле побегао и сада шета Београдом!

Како сазнајемо, маларијом су заражена тројица миграната а болест је код њих откривена још пре две недеље. Међутим, иако је реч о болести чијем смо се искорењивању радовали пре 50 година, о овоме се ћути.

Извор Телеграфа прецизира да су сви заражени мигранти одмах смештени на Клинику за инфективне и тропксе болести у Београду, у којој се одмах приступило њиховом лечењу. После пар дана боравка у карантину, један од њих је побегао.

"Маларија је дијагностикована код тројице миграната од којих су двојица из парка код Железничке станице, а један је у Центру за прихват азиланата у Крњачи. Сва тројица су одмах пребачена у карантин, али је један побегао после пар дана јер није могао да борави у затвореном простору. Он се, колико ми располажемо информацијама, и даље налази у Београду", наводи наш извор из врха здравства.



Он додаје да је права срећа да се ова болест не преноси са човека на човека, јер би се у том случају проширила муњевитом брзином.

"Ипак, ситуација није нимало безазлена с обзиром на то да се наши комарци лако могу заразити уједом оболелог пацијента и самим тим повратити ову болест коју смо искоренили пре више од 50 година. Притом, страхује се да има још оболелих миграната",  каже наш саговорник.



Телеграф је прошле недеље објавио текст у ком смо скренули пажњу на то да су стручњаци на опрезу јер би после 52 године Србија могла да се нађе на удару маларије због мигранта.

Ову древну болест пореклом из Африке, преноси женка комарца из рода анофелес (Анопхелес). Србија има ову врсту комараца али он деценијама нема паразита у себи а може га добити уколико се зарази на инфицираном пацијенту. 



Симптоми болести се код заражене особе јављају за седам до 14 дана или чак и осам до 10 месеци након уношења паразита. У првих неколико дана симптоми су исти као и код других болести које узрокују бактерије, вируси или паразити – повећана температура, главобоља, умор, појачано знојење, повраћање… Међутим, могу се јавити и сув кашаљ, болови у мишићима, повећана јетра али и нервна дисфункција и губитак свести.

Правилном терапијом симптоми болести се уклањају након 48 сати а паразит се из крвотока може уклонити након три до четири дана.

Маларија је у европским земљама искорењена после Другог светског рата. У нашој земљи је последњи домаћи случај забележен 1964. године у Краљеву. Данас се на подручју наше земље региструју искључиво случајеви импортоване (увезене) маларије.

Извор: Телеграф

Коментари / 0

Оставите коментар