Данас је Свети Илија: И ваља да се послужите медом!

Свети Илија, старозаветни пророк и новозаветни хришћански светитељ, веома поштован у православљу, слави се 2. августа. Да је један од најпоштованијих светитеља међу Србима, потврђују и бројне манифетсације, сабори и вашари који се одржавају широм Србије.

Занимљивости 02.08.2016 | 10:39
Данас је Свети Илија: И ваља да се послужите медом!
Светог Илију или Громовника, народ сматра најсиловитијим међу огњеним свецима, па га светкује с огромним страхопоштовањем.

 Српски народ многе природне појаве приписује Светом Илији којем је преласком у хришћанство приписао и многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима. По народној традицији, Свети Илија се вози у ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима.

 Верује се да Свети Илија није умро већ да се жив, у својим пламеним кочијама, вазнео на небо па се та сцена, такође, слика на празничким илинданским иконама.

 Илија Громовник, како га још зову у народу, пада у најсушније и најтоплије доба године.

 Верује се да је управо Илија тај који одређује када и где ће падати киша, а када ће да буде суша. Због тога се и до данас у сеоским крајевима задржао обичај да се на Светог Илију никако не ради у пољу, да се не би навукао гнев светитеља.

Народ каже да  од светог Илије полако пролазе врућине па отуда и она изрека " од Светог Илије сунце све милије".

 Верује се да је на данашњи дан добро узети мед ради здравља. Обичај некада је био да мајке мажу децу медом да би целе године била здрава.

Свети Илија слава је и многих домаћина у Србији.

 Ко је свети Илија?

Према предању, Илија је родом из Тесвита, па чега је прозван Илија Тесвићанин.  Помиње се у Талмуду, Библији и Курану. Ипак, већина мало зна о његовом правом животу.

Илија или Елаја је био израелски пророк из 9. века пре нове ере.  По предању, када се Илија родио, његов отац Савах је видео око њега анђеле који га повијају огњем и хране пламеном, што је било знамење његовог пламеног карактера и силе.

Илија је  био у сукобу са тадашњим царем Ахавом који је био одбацио хришћанску веру због жене Језавеље.  Пророк Илија му се супротставио и показао моћ Божију: три и по године године није било кише. 

Верује се да је управо због своје моћи и огња толико поштован у народу.

Блиц
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дјуро

02.08.2016 11:40

Да ли мозете ову слику да ми посаљете целу тразим је дуго дуго и никако не могу да је надјем

ОДГОВОРИТЕ