НАСА: Астероид Бену иде ка Земљи

Наса планира да лансира сонду која би прикупила узорке камења с астероида за који се верује да би једног дана могао да погоди Земљу.

Занимљивости 02.08.2016 | 10:37
НАСА: Астероид Бену иде ка Земљи
Астероид назван Бену може се видети са Земље када пролази кроз нашу орбиту сваких шест година.

Бену има пречник 500 метара и 2135. године ће проћи тачно између Земље и Месеца.

“Тај пролазак између Земље и Месеца 2135. године,ће овај астероид потенцијално усмерити на путању ка самој Земљи, касније у том веку”, изјавио је професор планетарних наука на Универзитету Аризона, Данте Лаурета.

Професор Данте Лаурета је додао и то да ће овај астероди вероватно изазвати велике последице.

Господин Лаурета, главни истраживач Насе задужен за мисију сонде Озирис-Рекс на астероид Бену, која треба да буде покренута у септембру, рекао је да ће сонда мапирати астероид, покупити неке узорке камења и потом се вратити на Земљу. Он је додао и то да информације о величини астероида, његовој маси и саставу, могу да буду кључни подаци за наредне генерације које ће се бавити овим проблемом.

Сонда Озирис-Рекс ће на астероид Бену стићи 2018. године и једну годину ће испитивати геодетски и хемијски састав астероида, његову минералогију и геолошку историју. Информације прикупљене током посматрања ће помоћи научницима да схвате курс овог астероида и како на њега утиче сунчева светлост.

Очекивани повратак сонде на Земљу је 2023. године.



Извор: ИНДЕПЕНДЕНТ
Фото: даилyмаил.цо.ук

Коментари / 0

Оставите коментар