NASA: Asteroid Benu ide ka Zemlji

Nasa planira da lansira sondu koja bi prikupila uzorke kamenja s asteroida za koji se veruje da bi jednog dana mogao da pogodi Zemlju.

Zanimljivosti 02.08.2016 | 10:37
NASA: Asteroid Benu ide ka Zemlji
Asteroid nazvan Benu može se videti sa Zemlje kada prolazi kroz našu orbitu svakih šest godina.

Benu ima prečnik 500 metara i 2135. godine će proći tačno između Zemlje i Meseca.

“Taj prolazak između Zemlje i Meseca 2135. godine,će ovaj asteroid potencijalno usmeriti na putanju ka samoj Zemlji, kasnije u tom veku”, izjavio je profesor planetarnih nauka na Univerzitetu Arizona, Dante Laureta.

Profesor Dante Laureta je dodao i to da će ovaj asterodi verovatno izazvati velike posledice.

Gospodin Laureta, glavni istraživač Nase zadužen za misiju sonde Oziris-Reks na asteroid Benu, koja treba da bude pokrenuta u septembru, rekao je da će sonda mapirati asteroid, pokupiti neke uzorke kamenja i potom se vratiti na Zemlju. On je dodao i to da informacije o veličini asteroida, njegovoj masi i sastavu, mogu da budu ključni podaci za naredne generacije koje će se baviti ovim problemom.

Sonda Oziris-Reks će na asteroid Benu stići 2018. godine i jednu godinu će ispitivati geodetski i hemijski sastav asteroida, njegovu mineralogiju i geološku istoriju. Informacije prikupljene tokom posmatranja će pomoći naučnicima da shvate kurs ovog asteroida i kako na njega utiče sunčeva svetlost.

Očekivani povratak sonde na Zemlju je 2023. godine.



Izvor: INDEPENDENT
Foto: dailymail.co.uk

Komentari / 0

Ostavite komentar