Дани дијаспоре спајају покидане везе

Познато је да је становништво мајевичке општине Лопаре расељено широм свијета, као да су већ одавно неки од њих прекинули везе са родним крајем. Деценије одлажења је немогуће премостити за годину или двије, али ова пета по реду манифестација "Дани дијаспоре" показује да Мајевичани озбиљно схватају напоре општине Лопаре и Удружења Мајевичана у Швајцарској. Као никада до сада манифестација је заблистала па су и највећи скептици признали да су Лопаре протеклих дана изгледале као мјесту у које би се радо досеслили да живе.

Република Српска 01.08.2016 | 22:26
Дани дијаспоре спајају покидане везе
Манифестација „Дани дијаспоре 2016" одржана је у периоду 29-31.7.2016. године и отворена је изложбом слика Радована Симића.



Манифестацију су отворили начелник општине Лопаре др Радо Савић, предсједница Матице исељеника и Срба у региону Јелена Киш и предсједник Удружења Мајевичана у Швајцарској Саво Митровић.



Након тога одиграна је позоришна представа „Огољени до коске" аутора Миодрага Лукића, коју је режиарала Слађана Илић, а играли су:
Александра Митрић, Јелена Симић, Јелена Лазаревић, Велибор Ивановић и Драган Лукић, уз техничку подршку Жељка Божића и Мирка Стевића који су између осталог позајмили гласове ликовима који се не појављују на сцени.

Други дан манифестације одржан је састанак Привредног савјета општине Лопаре уз присуство представника дијаспоре. На састанку је разговарано о потенцијалним улагањима на подручју општине Лопаре.



У недјељу завршни дан манифестације уприличен је традиционалним Сајмом ракије и домаћих производа уз емитовање емисије Недјељно поподне БН телевизије у порти спомен цркве у Лопарама. Сајам ракије и домаћих производа отворили су министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и Игор Црнадак министар иностраних послова БиХ. Том приликом пред више стотина посјетилаца, поред богатог кулутурно-забавног програма, наступили су чланови СПКД „Просвјета", затим естрадни умјетници, пољопривредни произвођачи, привредници, разни еминентни гости из свијета, културе и привреде.



Да би једна општина чија трећина становништва живи у расејању, а предратна индустија више не постоји, поново стала на своје ноге потребно је много заједничког рада свјесни су како у општине Лопаре тако и у Удружењу Мајевичана у Швајцарској па је за наредну годину планирано да се програм манифестације обогатијош неким детаљима, иако су задовољни овогодишњом манифестацијом.



Надају се да ће обновити покидане везе са сународницима који више не долазе ни на одмор у родни крај, а таквих би могло ускоро да буде много јер младе генерације радије одлазе на дестинације које су развикане путем медија. Општина Лопаре настоји да створи услове за развој туризма, а томе свакако доприноси и ова манифетација.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ацо

02.08.2016 11:40

Браво Мајевичани, најбољи сте

ОДГОВОРИТЕ