Dani dijaspore spajaju pokidane veze

Poznato je da je stanovništvo majevičke opštine Lopare raseljeno širom svijeta, kao da su već odavno neki od njih prekinuli veze sa rodnim krajem. Decenije odlaženja je nemoguće premostiti za godinu ili dvije, ali ova peta po redu manifestacija "Dani dijaspore" pokazuje da Majevičani ozbiljno shvataju napore opštine Lopare i Udruženja Majevičana u Švajcarskoj. Kao nikada do sada manifestacija je zablistala pa su i najveći skeptici priznali da su Lopare proteklih dana izgledale kao mjestu u koje bi se rado doseslili da žive.

Republika Srpska 01.08.2016 | 22:26
Dani dijaspore spajaju pokidane veze
Manifestacija „Dani dijaspore 2016" održana je u periodu 29-31.7.2016. godine i otvorena je izložbom slika Radovana Simića.



Manifestaciju su otvorili načelnik opštine Lopare dr Rado Savić, predsjednica Matice iseljenika i Srba u regionu Jelena Kiš i predsjednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Savo Mitrović.



Nakon toga odigrana je pozorišna predstava „Ogoljeni do koske" autora Miodraga Lukića, koju je režiarala Slađana Ilić, a igrali su:
Aleksandra Mitrić, Jelena Simić, Jelena Lazarević, Velibor Ivanović i Dragan Lukić, uz tehničku podršku Željka Božića i Mirka Stevića koji su između ostalog pozajmili glasove likovima koji se ne pojavljuju na sceni.

Drugi dan manifestacije održan je sastanak Privrednog savjeta opštine Lopare uz prisustvo predstavnika dijaspore. Na sastanku je razgovarano o potencijalnim ulaganjima na području opštine Lopare.



U nedjelju završni dan manifestacije upriličen je tradicionalnim Sajmom rakije i domaćih proizvoda uz emitovanje emisije Nedjeljno popodne BN televizije u porti spomen crkve u Loparama. Sajam rakije i domaćih proizvoda otvorili su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i Igor Crnadak ministar inostranih poslova BiH. Tom prilikom pred više stotina posjetilaca, pored bogatog kuluturno-zabavnog programa, nastupili su članovi SPKD „Prosvjeta", zatim estradni umjetnici, poljoprivredni proizvođači, privrednici, razni eminentni gosti iz svijeta, kulture i privrede.



Da bi jedna opština čija trećina stanovništva živi u rasejanju, a predratna industija više ne postoji, ponovo stala na svoje noge potrebno je mnogo zajedničkog rada svjesni su kako u opštine Lopare tako i u Udruženju Majevičana u Švajcarskoj pa je za narednu godinu planirano da se program manifestacije obogatijoš nekim detaljima, iako su zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom.



Nadaju se da će obnoviti pokidane veze sa sunarodnicima koji više ne dolaze ni na odmor u rodni kraj, a takvih bi moglo uskoro da bude mnogo jer mlade generacije radije odlaze na destinacije koje su razvikane putem medija. Opština Lopare nastoji da stvori uslove za razvoj turizma, a tome svakako doprinosi i ova manifetacija.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aco

02.08.2016 11:40

Bravo Majevičani, najbolji ste

ODGOVORITE