Илиндански сусрети дијаспоре у Ћукалима

Око педесет градјана поријеклом из србачког села Ћукали, који живе и раде  у земљама западне Европе, окупило се  протеклог викенда на традиционалном  „Илинданском дружењу  дијаспоре“ како би се са осталим мјештанима Ћукала подсјетили на некадашњи заједнички живот у овом подмотајичком селу. Стигли су из готово цијеле Европе, а највише из Њемачке, Аустрије и Словеније. Неки од њих нису боравили у завичају и више од 30 година.

Република Српска 01.08.2016 | 22:03
Илиндански сусрети дијаспоре у Ћукалима
Иницијативу за ову манифестацију покренуо је Ћукалчанин  Саво Вујчић, медицински радник,  који већ 25 година живи и ради у Њемачкој.

„Дошао сам на ову идеју прије четири године. Наишао сам на подршку неколико познаника који живе и раде у иностранству, али  и у родном селу. Договорили смо се да организујемо ово дружење, како бисмо се бар једном годишње нашли на окупу, евоцирали успомене, обновили пријатељства и његовали наше обичаје и традицију. Поносан сам што је сваки сусрет био све посјећенији и радоснији“, каже Саво Вујичић. Он додаје да ће наредно, пето дружење организовати на вишем нивоу и са разноврсним културним и другим садржајима.



И овога пута није недостајало весеља, уз живу музику, богату трпезу и пиће, забављало се до касних вечерњих часова. Приредјена је и изложба народних рукотворина, украсних предмета, који су се некада употребљавали у домаћинствима, а данас углавном служе као сувенири и успомена на некадашњи живот на селу.



Дружење Ћукалчана је карактеристично и по томе што на њему није присутна политика. У центру пажње су разговори о прошлом, садашњем и будућем животу породице, ширењу љубави и поштовања медју комшијама, пријатељима и родбином.

БН телевизија(С. К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Осредак и Врело

01.08.2016 20:23

Кад и гдје кад сте све распродали.

ОДГОВОРИТЕ