Ilindanski susreti dijaspore u Ćukalima

Oko pedeset gradjana porijeklom iz srbačkog sela Ćukali, koji žive i rade  u zemljama zapadne Evrope, okupilo se  proteklog vikenda na tradicionalnom  „Ilindanskom druženju  dijaspore“ kako bi se sa ostalim mještanima Ćukala podsjetili na nekadašnji zajednički život u ovom podmotajičkom selu. Stigli su iz gotovo cijele Evrope, a najviše iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Neki od njih nisu boravili u zavičaju i više od 30 godina.

Republika Srpska 01.08.2016 | 22:03
Ilindanski susreti dijaspore u Ćukalima
Inicijativu za ovu manifestaciju pokrenuo je Ćukalčanin  Savo Vujčić, medicinski radnik,  koji već 25 godina živi i radi u Njemačkoj.

„Došao sam na ovu ideju prije četiri godine. Naišao sam na podršku nekoliko poznanika koji žive i rade u inostranstvu, ali  i u rodnom selu. Dogovorili smo se da organizujemo ovo druženje, kako bismo se bar jednom godišnje našli na okupu, evocirali uspomene, obnovili prijateljstva i njegovali naše običaje i tradiciju. Ponosan sam što je svaki susret bio sve posjećeniji i radosniji“, kaže Savo Vujičić. On dodaje da će naredno, peto druženje organizovati na višem nivou i sa raznovrsnim kulturnim i drugim sadržajima.



I ovoga puta nije nedostajalo veselja, uz živu muziku, bogatu trpezu i piće, zabavljalo se do kasnih večernjih časova. Priredjena je i izložba narodnih rukotvorina, ukrasnih predmeta, koji su se nekada upotrebljavali u domaćinstvima, a danas uglavnom služe kao suveniri i uspomena na nekadašnji život na selu.



Druženje Ćukalčana je karakteristično i po tome što na njemu nije prisutna politika. U centru pažnje su razgovori o prošlom, sadašnjem i budućem životu porodice, širenju ljubavi i poštovanja medju komšijama, prijateljima i rodbinom.

BN televizija(S. K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Osredak i Vrelo

01.08.2016 20:23

Kad i gdje kad ste sve rasprodali.

ODGOVORITE