Вучић: СПС ће и даље бити у Влади Србије

Сједница Скупштине Србије на којој ће се бирати нова влада биће одржана у року од десет дана, најавио је мандатар Александар Вучић и потврдио учешће СПС у саставу свог будућег кабинета. Вучић је обавијестио ЕУ и изразио забринутост због дешавања у региону, указујући на огољену антисрпску политику, у Хрватској прије свега.

Србија 01.08.2016 | 20:01
Вучић: СПС ће и даље бити у Влади Србије
"У року од десет дана биће седница парламента на којој ће се бирати Влада Србије, па неке се врате с мора и брчкања да дођу да изаберу владу", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он није говорио о персоналним ријешењима.

Вучић је рекао да је на сједници Предсједништва СНС, која је одржана раније данас, било ријечи о персоналним ријешењима и да је добио одобрење од Предсједништва да сутра почне разговоре са представницима листе око СПС.

"Јер су они ти који ће одлучити ко би од њих био у влади", рекао је Вучић.

"Све ћемо да завршимо до петка", прецизирао је.

У петак или суботу ће бити нова сједница Предсједништва СНС, гдје ће дефинисати персонална ријешења и највероватније ће три дана уочи сједнице парламента са свим ријешењима ићи у парламент..

"И онда ће се бирати влада, ако то буде могуће", рекао је Вучић.

Он је рекао да његов експозе није сасвим готов, да највећим дијелом јесте, да је напорно радио на њему, те да сада има "слатке муке" да скрати 450 страна и смањи експозе јер би било немогуће да то прочита.

"Видећемо, можда и не скратимо", рекао је Вучић.

Вучић позвао ЕУ да каже ако је Србија за нешто крива    

Премијер је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је увјерен да ће Србија успијети да на миран начин да изађе из проблема са којима се суочава у региону, а које је оцијенио као тешке. 

"Тежина проблема са којима се суочавамо је велика, али сам сигуран да ћемо на миран начин из свога да изађемо, и да прилике на Балкану стабилизујемо. Важно је да ЕУ говори о томе, а ако смо ми за нешто криви нека нам кажу", рекао је Вучић.

Вучић је том прилико и саопштио да је данас упутио писмо функционерима ЕУ у којем је изразио забринутост због дешавања у региону и указао на огољену антисрпску политику, у Хрватској прије свега.

Ријеч је о догађајима који озбиљно угрожавају регионалну стабилност, рекао је премијер на прес конференцији.

Он је пренио да је данас касно послије подне у име Владе Србије упутио писмо предсједнику Европске комисије Жан Клод Јункеру, високој представници за спољну и безбједносну политику ЕУ Федерики Могерини, комесару за проширење и сусједску политику Јоханесу Хану, као и предсједнику Европског парламента Мартину Шулцу.

Вучић је казао да су у том писму фактографски наведени догађаји који утичу негативно на очување мира и политичке стабилности у региону.

„Навели смо то са чим смо се све суочавали у претходном периоду, и фактографски показали шта је то што је Сбрија морала да истрпи у претходном еприоду. Од подизања споменика истакнутим терористима правоснажно осуђеним тетроистима у земаља ЕУ, до рехабилитације и укиданај пресуде злочинцима из Другог светског рата и последњих ратова, до тога да лица која су осуђена у Сбрији, а која су уступљена за издржавање казне у Хрватској данас не издржавају већ се брчкају на мору јер су наводно болесни", објаснио је он.

Према Вучићевим ријечима, постоји безброј ствари које говоре о томе како и на који начин се прије свега у Хрватској води једна огољена антосрпска политика.

Србија није провоцирала, није учинила ниједан погрешан потез, осим што је изразила неслагање и реаговала протестним нотама на догађаје које је навео.

Од ЕУ функционера тражимо да кажу да ли је и шта то Србија погрешно учинила у контексту збивања о којима је ријеч.

Србија подржава споразум Додика и Изетбеговића

Србија подржава споразум који су у Источном Сарајеву потписали лидер СДА Бакир Изетбеговић и предсједник СНСД Милорад Додик о механизму координације, рекао је Вучић.

Он је оцјенио да тај споразум води миру и стабилизацији и најавио да ће Србија и убудуће подржавати све споразумије које постигну легитимни представници три народа у БиХ.

Премијер је на ванредној конференцији за новинаре оцијенио да је ситуација у региону, иначе, веома компликована, те додао да ће Србија чинити све од себе што може да очува мир и стабилност.

"Наш циљ је стабилизација и мир, али не можемо да ћутимо и не пстоји цена по којој ћемо да кажемо да је атетентатор на југословенског амбасадора у Шведског Роловића, Миро Барешић херој, а Степинац светац", рекао је Вучић.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ос

01.08.2016 22:04

Вуцко, висе те нико ни не коментарисе.

ОДГОВОРИТЕ