Vučić: SPS će i dalje biti u Vladi Srbije

Sjednica Skupštine Srbije na kojoj će se birati nova vlada biće održana u roku od deset dana, najavio je mandatar Aleksandar Vučić i potvrdio učešće SPS u sastavu svog budućeg kabineta. Vučić je obavijestio EU i izrazio zabrinutost zbog dešavanja u regionu, ukazujući na ogoljenu antisrpsku politiku, u Hrvatskoj prije svega.

Srbija 01.08.2016 | 20:01
Vučić: SPS će i dalje biti u Vladi Srbije
"U roku od deset dana biće sednica parlamenta na kojoj će se birati Vlada Srbije, pa neke se vrate s mora i brčkanja da dođu da izaberu vladu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On nije govorio o personalnim riješenjima.

Vučić je rekao da je na sjednici Predsjedništva SNS, koja je održana ranije danas, bilo riječi o personalnim riješenjima i da je dobio odobrenje od Predsjedništva da sutra počne razgovore sa predstavnicima liste oko SPS.

"Jer su oni ti koji će odlučiti ko bi od njih bio u vladi", rekao je Vučić.

"Sve ćemo da završimo do petka", precizirao je.

U petak ili subotu će biti nova sjednica Predsjedništva SNS, gdje će definisati personalna riješenja i najverovatnije će tri dana uoči sjednice parlamenta sa svim riješenjima ići u parlament..

"I onda će se birati vlada, ako to bude moguće", rekao je Vučić.

On je rekao da njegov ekspoze nije sasvim gotov, da najvećim dijelom jeste, da je naporno radio na njemu, te da sada ima "slatke muke" da skrati 450 strana i smanji ekspoze jer bi bilo nemoguće da to pročita.

"Videćemo, možda i ne skratimo", rekao je Vučić.

Vučić pozvao EU da kaže ako je Srbija za nešto kriva    

Premijer je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je uvjeren da će Srbija uspijeti da na miran način da izađe iz problema sa kojima se suočava u regionu, a koje je ocijenio kao teške. 

"Težina problema sa kojima se suočavamo je velika, ali sam siguran da ćemo na miran način iz svoga da izađemo, i da prilike na Balkanu stabilizujemo. Važno je da EU govori o tome, a ako smo mi za nešto krivi neka nam kažu", rekao je Vučić.

Vučić je tom priliko i saopštio da je danas uputio pismo funkcionerima EU u kojem je izrazio zabrinutost zbog dešavanja u regionu i ukazao na ogoljenu antisrpsku politiku, u Hrvatskoj prije svega.

Riječ je o događajima koji ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost, rekao je premijer na pres konferenciji.

On je prenio da je danas kasno poslije podne u ime Vlade Srbije uputio pismo predsjedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, visokoj predstavnici za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru za proširenje i susjedsku politiku Johanesu Hanu, kao i predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

Vučić je kazao da su u tom pismu faktografski navedeni događaji koji utiču negativno na očuvanje mira i političke stabilnosti u regionu.

„Naveli smo to sa čim smo se sve suočavali u prethodnom periodu, i faktografski pokazali šta je to što je Sbrija morala da istrpi u prethodnom epriodu. Od podizanja spomenika istaknutim teroristima pravosnažno osuđenim tetroistima u zemalja EU, do rehabilitacije i ukidanaj presude zločincima iz Drugog svetskog rata i poslednjih ratova, do toga da lica koja su osuđena u Sbriji, a koja su ustupljena za izdržavanje kazne u Hrvatskoj danas ne izdržavaju već se brčkaju na moru jer su navodno bolesni", objasnio je on.

Prema Vučićevim riječima, postoji bezbroj stvari koje govore o tome kako i na koji način se prije svega u Hrvatskoj vodi jedna ogoljena antosrpska politika.

Srbija nije provocirala, nije učinila nijedan pogrešan potez, osim što je izrazila neslaganje i reagovala protestnim notama na događaje koje je naveo.

Od EU funkcionera tražimo da kažu da li je i šta to Srbija pogrešno učinila u kontekstu zbivanja o kojima je riječ.

Srbija podržava sporazum Dodika i Izetbegovića

Srbija podržava sporazum koji su u Istočnom Sarajevu potpisali lider SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD Milorad Dodik o mehanizmu koordinacije, rekao je Vučić.

On je ocjenio da taj sporazum vodi miru i stabilizaciji i najavio da će Srbija i ubuduće podržavati sve sporazumije koje postignu legitimni predstavnici tri naroda u BiH.

Premijer je na vanrednoj konferenciji za novinare ocijenio da je situacija u regionu, inače, veoma komplikovana, te dodao da će Srbija činiti sve od sebe što može da očuva mir i stabilnost.

"Naš cilj je stabilizacija i mir, ali ne možemo da ćutimo i ne pstoji cena po kojoj ćemo da kažemo da je atetentator na jugoslovenskog ambasadora u Švedskog Rolovića, Miro Barešić heroj, a Stepinac svetac", rekao je Vučić.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

os

02.08.2016 00:04

Vucko, vise te niko ni ne komentarise.

ODGOVORITE