Французи од децембра затворили 20 џамија

Француске власти су затвориле готово 20 џамија и просторија за молитву током ванредног стања.

Свијет 01.08.2016 | 19:45
Французи од децембра затворили 20 џамија
Француске власти су од децембра затвориле готово 20 џамија и просторија за молитву у којима се радикално тумачио ислам, изјавио је француски министар унутрашњих послова Бернард Цазенеуве.

"У Француској нема мјеста за оне који позивају на мржњу или ју подстичу у просторијама за молитву илиџамијама, као ни за оне који не поштују одређене републиканске принципе, првенствено оне који се односе на једнакост између мушкараца и жена", рекао је Цазенеуве, а пренијела агенција АФП.

"Зато сам прије неколико мјесеци донио одлуку о затварању џамија путем примјене ванредног стања, законских или административних мјера. Готово 20 џамија је досад затворено, а биће их још", рекао је Цазенеуве након састанка са челницима Француског савјета за ислам, преноси Тањуг.

У Француској има готово 2.500 џамија и просторија за молитву.

Цазенеуве је додао да је од 2012. из Француске протјерано 80 људи, а у току је протјеривање још неких.

Финансирање из иностранства

Француски премијер Мануел Валлс је раније, након више напада у тој земљи, рекао да жели "стати у крај" финансирању џамија из иностранства.

Он је казао да је отворен за привремену забрану страног финансирања изградње џамија, након низа напада у Француској за које су одговорност преузели сљедбеници групе Исламска држава Ирак и Левант.

Валлс је у интервјуу дневнику Ле Монде, пар дана након напада припадника ИСИЛ-а на свешеника пред олтаром у цркви који је пробудио страхове од вјерских тензија у секуларној Француској, рекао да његова земља мора успоставити "нове односе" са исламом, преноси Тањуг.

Валлс је, такођер, рекао да би имаме требало обучавати у Француској, а не негдје другдје.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Овако

01.08.2016 20:18

Мора бити страсан терор над свима који додју зандарима под руку. На залост, најцесце страдају невини. Кад се скупе у дзамије онако љути, испонизавани то мозе бити проблем за обје стране. Треба се клонити великих скупова и сацекати мало. Највазније је да никад нико није сам иако мозда тако мисли. Негдје се неко брине за сваког од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци тако

02.08.2016 10:07

Е ако се Неки Нико код нас настави о нама бринути (збрињавати нас) као до сада, онда цемо временом сви исцезнути.

Name

Ја

01.08.2016 20:20

Треба одмах охрабрити Французе да постују људска права...Они су нас редовно охрабривали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ем ти јарца

01.08.2016 22:13

Кад сам правио покрет несврстаних, нисам знао да це то на ово изаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

02.08.2016 20:06

Тако и треба, треба их све уклонити.

ОДГОВОРИТЕ