Francuzi od decembra zatvorili 20 džamija

Francuske vlasti su zatvorile gotovo 20 džamija i prostorija za molitvu tokom vanrednog stanja.

Svijet 01.08.2016 | 19:45
Francuzi od decembra zatvorili 20 džamija
Francuske vlasti su od decembra zatvorile gotovo 20 džamija i prostorija za molitvu u kojima se radikalno tumačio islam, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

"U Francuskoj nema mjesta za one koji pozivaju na mržnju ili ju podstiču u prostorijama za molitvu ilidžamijama, kao ni za one koji ne poštuju određene republikanske principe, prvenstveno one koji se odnose na jednakost između muškaraca i žena", rekao je Cazeneuve, a prenijela agencija AFP.

"Zato sam prije nekoliko mjeseci donio odluku o zatvaranju džamija putem primjene vanrednog stanja, zakonskih ili administrativnih mjera. Gotovo 20 džamija je dosad zatvoreno, a biće ih još", rekao je Cazeneuve nakon sastanka sa čelnicima Francuskog savjeta za islam, prenosi Tanjug.

U Francuskoj ima gotovo 2.500 džamija i prostorija za molitvu.

Cazeneuve je dodao da je od 2012. iz Francuske protjerano 80 ljudi, a u toku je protjerivanje još nekih.

Finansiranje iz inostranstva

Francuski premijer Manuel Valls je ranije, nakon više napada u toj zemlji, rekao da želi "stati u kraj" finansiranju džamija iz inostranstva.

On je kazao da je otvoren za privremenu zabranu stranog finansiranja izgradnje džamija, nakon niza napada u Francuskoj za koje su odgovornost preuzeli sljedbenici grupe Islamska država Irak i Levant.

Valls je u intervjuu dnevniku Le Monde, par dana nakon napada pripadnika ISIL-a na svešenika pred oltarom u crkvi koji je probudio strahove od vjerskih tenzija u sekularnoj Francuskoj, rekao da njegova zemlja mora uspostaviti "nove odnose" sa islamom, prenosi Tanjug.

Valls je, također, rekao da bi imame trebalo obučavati u Francuskoj, a ne negdje drugdje.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ovako

01.08.2016 20:18

Mora biti strasan teror nad svima koji dodju zandarima pod ruku. Na zalost, najcesce stradaju nevini. Kad se skupe u dzamije onako ljuti, isponizavani to moze biti problem za obje strane. Treba se kloniti velikih skupova i sacekati malo. Najvaznije je da nikad niko nije sam iako mozda tako misli. Negdje se neko brine za svakog od nas.

ODGOVORITE
Name

Znaci tako

02.08.2016 10:07

E ako se Neki Niko kod nas nastavi o nama brinuti (zbrinjavati nas) kao do sada, onda cemo vremenom svi isceznuti.

Name

Ja

01.08.2016 20:20

Treba odmah ohrabriti Francuze da postuju ljudska prava...Oni su nas redovno ohrabrivali

ODGOVORITE
Name

Em ti jarca

01.08.2016 22:13

Kad sam pravio pokret nesvrstanih, nisam znao da ce to na ovo izaci.

ODGOVORITE
Name

bn

02.08.2016 20:06

Tako i treba, treba ih sve ukloniti.

ODGOVORITE