Туђман убијеђивао Амере да прихвате референдум о Српској

Фрањо Туђман, тадашњи хрватски предсједник, Американце је покушао убиједити да пристану на подјелу БиХ на основу чувене мапе коју је нацртао на салвети 1994. године, те да омогуће Републици Српској референдум о конфедерацији са Србијом, правдајући то тврдњом да Срби иначе неће прихватити мирну реинтеграцију источне Славоније ни мировни план за БиХ.

Република Српска 01.08.2016 | 16:11
Туђман убијеђивао Амере да прихвате референдум о Српској
У документу од 17. августа 1995. године, који је амерички Стејт департмент декласификовао у четвртак прошле седмице, тврди се да је Мате Гранић, министар спољних послова Хрватске, са својим замјеником Ивом Санадером и специјалним Туђмановим изаслаником Миомиром Жужулом, Питеру Галбрајту, америчком амбасадору у Загребу, представио Туђманов приједлог са мапом.

Међутим, Галбрајт је у својим биљешкама написао да Гранић није био ентузијаста у вези с Туђмановим виђењем БиХ.

Подсјећамо, Туђманова мапа БиХ на салвети предвиђала је подјелу БиХ по којој би, између осталог, Бањалука припала хрватском дијелу БиХ, а Тузла би прешла у српске руке.

Галбрајт је писао у Вашингтон да је Гранић рекао да је Туђман "у дубини свог срца" убијеђен да је мапа на салвети најбоље рјешење за западни свијет, те је додао да се Гранић оградио објаснивши да је то само "теоретски приједлог", те да "Хрватска разумије реалност".

"Било је очигледно да су се Гранић и Жужул осјећали веома непријатно док су објашњавали Туђманове грандиозне планове. Њима су биле јасне потенцијалне потешкоће за Хрватску и давали су нам знакове на деликатан начин у позицији потчињеног у којој су били, да Туђманова виђења нису била и виђења Владе Хрватске", написао је Галбрајт.

Галбрајт је у меморандуму Стејт департменту пренио Гранићево излагање Туђмановог приједлога, који је, осим мапе, предвиђао и референдум за Републику Српску о њеном будућем статусу.

"Бх. држава била би заснована на муслиманско-хрватској федерацији која би била у конфедерацији с Хрватском, док би подручја која држе босански Срби могла бити у конфедерацији са Србијом и Црном Гором након спроведеног референдума. Гранић нам је рекао да вјерује да би Шаћирбеј био спреман прихватити текст који би предвиђао референдум, те да Шаћирбеј има јасну подршку предсједника Изетбеговића", написао је у меморандуму Галбрајт.

Жужул је рекао да је за Хрватску важно да приликом имплементације мировног споразума у БиХ народи имају право на самоопредјељење засновано на уставним принципима, али је додао да мапе треба прилагодити на начин да то "не буде протумачено као подјела БиХ".

Гранић је додао да би овакво рјешење било прихватљиво за хрватско јавно мњење, уз једну примједбу да би, како је рекао, припајање РС Србији било протумачено као "стварање нове Југославије", али је изразио мишљење да Срби не би прихватили споразум без спомињања референдума.

Жужул је рекао да бх. Хрвати не би имали право на референдум јер је њихов статус ријешен Вашингтонским споразумом, те је додао да би Хрватима такво рјешење било прихватљиво када за двије године буду изграђени жељезничка пруга Плоче - Сарајево - Брчко, те аутопут из Сарајева и Ливна кроз Сарајево до Загреба преко Бихаћа.

Занимљиво је и мишљење Иве Санадера по питању референдума: он је, како је наведено, тврдио да ниједан српски политичар не би политички преживио потписивање споразума ако им не би било омогућено да задрже територије након губитака у западној Славонији и Крајини, те планирани повратак источне Славоније.

Амерички изасланик Роберт Фрејзер је, како се наводи у меморандуму, Гранића упозорио да би "Туђманов историјски детерминистички приступ према питањима на Балкану могао само шкодити Влади Хрватске", док је Галбрајт рекао да САД подржавају муслиманску страну.

"Гранић нам је рекао да његова влада има 'реалан приступ' у прихватању општег споразума и да неће правити проблем у вези с мапама. Амбасадор Галбрајт је упозорио Хрвате да се америчко јавно мњење највише идентификује с муслиманском страном и да би било какво спомињање 'исламске државе' у БиХ или покушај великих организованих сеоба становништва између Тузле и Бањалуке имало негативно дејство на америчку политику према Хрватској", написано је у меморандуму.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хусеин

01.08.2016 14:27

Знао је кривоусти у ком смјеру све иде, и надиграо је другу двојицу касапина: Слоба и Алију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалучнин

01.08.2016 15:13

Какви касапин, једини касапини на свијету тад су били Цлинтон и Блер, ваљда ти је то сад јасно.

Name

Од срца

01.08.2016 16:20

Кад издвојим пар навода из текста, као "Бањалука припада Хрватима, а Тузла" Србима, и други да "Америка подрзава муслимане у БиХ", некако се назире подвала Србима од стране Тудјмана (да не казем Хрвата). Наиме, Срби, који су вец контролисали Бањалуку су требали, вјероватно, да само мирно покупе ствари и оду у Тузлу. Након тога би Хрвати населили Бањалуку. ОК, тај први дио је једноставан и јасан као дан. Гдје оно остависмо Србе? Аааа, да, ено их досли пред Тузлу и моле градонацелника да објасни Тузлацима да треба да се и они спакују и негдје крену. Гдје? Ех, то нисам насао у овом "договору". Дакле градонацелник Тузле казе својим градјанима да Срби то тразе, тј. да се ови покупе и негдје иду, мада нема информацију гдје тацно. Логицно, градјани и градонацелник казу Србима да немају намјеру ици, јер им није понудјено ниста и да це ипак остати и бранити се. Посто је та Тудјманова идеја базирана на идеји етницког цисцења и геноцида, који би по том сценарију Срби требали направити у Тузли да би намирили поклоњену Бањалуку, Срби се одлуцују за напад на Тузлу која им је обецана. Тузлаци се наравно бране, а Срби појацавају нападе цврсто вјерујуци како хрисцани требају да бране крсцанску Европу, јер им је то Тудјман рекао кад су му давали Бањалуку. Ех, сад да се вратимо на ону другу цињеницу да Америка подрзава муслимане у БиХ... у њој је била садрзана клопка за Србе. Дакле Њофра би узео БЛ од Срба, а њих гурнуо да поломе муслимане који би се наравно зестоко бранили јер немају гдје и Србима нанијели зестоке губитке прије него сто изгину. Европа и свијет потом би осудили Србе за геноцид и етницко цисцење, а Америка би авионима и ракетама поравнала Србе у вец опустосеној Тузли и тој некој тудјмановској РС. У таквом расплету би једино Хрвати остали недирнути и богатији за велику територију бе испаљеног метка. Срби ослабљени за губитке у техници и људству при освајању Тузле и ко зна цега јос би били веома лака мета, посебно јер би презивјели муслимани који су остали без домовине, једино у Хрватима видјели спас и сансу за повратом БиХ. Дакле прикљуцили би им се и тиме би поново била формирана НДХ, а Срби би изморени, изгинути и избомбардовани били збрисани из цијеле БиХ. Наравно, за нову НДХ би у првим редовима гинули муслимани, а Америка и ЕУ би то све подрзали логистиком. Ех, ко је овдје добио? Па само Тудјман и његови, а ови остали би били обрисани са лица земље или би се у попису изјасњавали као "остали".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правоусти

01.08.2016 16:38

Злочинац и кукавица, па сто то не крену да је дијели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин Гаврић Братунац

01.08.2016 21:05

Браво за коментар Од срца- немам ништа додат осим нека му није успјело као и осталим Свјетским хијенама..

ОДГОВОРИТЕ